IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki може да загуби около 170 млн. евро заради Дизелгейт

Японската компания ще се раздели с дела си във VW въпреки срива на цените на акциите

14:46 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен производител Suzuki Motor държи на своите първоначални планове да се освободи от участието си в бившия си партньор Volkswagen, предава Dow Jones.

Плановете няма да се променят заради сегашния спад на цените на акциите на фона на започналото мащабно разследване за предполагаемата манипулация на софтуер за измерване на вредните газове, заяви японската компания. Suzuki държи 1,5 на сто от книжата на VW. През тази седмица акциите се обезцениха с почти 25%. За Suzuki това значи нетна загуба от почти 170 млн. евро.

Говорител на Suzuki пояснява, че компанията все още не е решила кога точно ще продаде пакета си с акции.

Suzuki и Volkswagen се съгласиха да се обвържат през декември 2009 г., ангажирайки се в сътрудничество в сферата на технологиите и разширяване на развиващите се пазари, но съюзът скоро се провали. Suzuki подаде молба за арбитраж през ноември 2011 г., след взаимни обвинения.

Volkswagen например обвини Suzuki, че е нарушила съюза, закупувайки дизелови двигатели от Fiat. След четиригодишен спор съд постанови Volkswagen да продаде участието си в японската компания от 19,9 на сто. През миналата седмица Suzuki ги купи за около 3,2 млрд. евро, докато навремето Volkswagen плати само 1,7 млрд. евро за пакета. Suzuki не коментира какво планира да направи с акциите. Даниел Льоб, мениджър на американския хедж фондThird Point LLC, който също притежава акции на Suzuki,призова японската компания да анулира акциите, които закупи.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още