IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki ще строи завод за батерии в Индия, който ще заработи до 2026 г.

Плановете на концерна бяха представени на икономически форум, проведен след среща между премиерите на Япония и Индия

12:53 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автопроизводител Suzuki Motor Corp. обяви, че ще изгради нова фабрика в Индия за производство на батерии за електромобили, като планира заводът да бъде въведен в експлоатация през 2025 или 2026 г., съобщава Nikkei Asia Review. 

Концернът възнамерява да инвестира общо около 150 млрд. йени (1,26 млрд. долара) в своя планиран завод и да увеличи производството на електрически превозни средства в Индия. Suzuki се надява да разшири продажбите на електромобили в страната, тъй като правителството популяризира тези превозни средства като част от усилията си за декарбонизация на нацията.

Плановете за новата фабрика бяха официално представени на икономически форум, проведен след среща между японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи на 19 март. На срещата с Моди Кишида разкри план за инвестиция в размер на 5 трлн. йени в южноазиатската страна през следващите пет години.

Заводът за батерии ще бъде изграден близо до съществуваща фабрика за автомобили на Suzuki в западния щат Гуджарат.

От фискалната 2021 до 2025 г. Suzuki възнамерява да вложи общо 2,2 трлн. йени за научноизследователска и развойна дейност и капиталови инвестиции. От общо около 1 трлн. йени ще отидат за разработки, повечето от които ще бъдат предназначени за производство на електромобили.

Suzuki планира да пусне по-достъпни от ценова гледна точка електрически модели както в Япония, така и в Индия още през 2025 г.

Компанията вече разполага със съвместно предприятие за производство на батерии заедно с Toshiba и Desno в Гуджарат. Произведените в планирания завод батерии се използват при хибридните автомобили на Suzuki.

Към момента японският концерн има три фабрики в Индия, чийто годишен производствен капацитет достига около 2,25 млн. автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още