Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Световните продажби на нови автомобили могат да ударят 10-годишно дъно

Ново проучване оценява, че търсенето на нови леки коли в глобален мащаб ще се свие през тази година до 67,7 млн. броя

Световните продажби на нови автомобили могат да ударят 10-годишно дъно

Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциалните купувачи на нови автомобили в глобален план трябва да се подготвят за оскъдно предлагане и рязко покачване на цените на превозните средства, предупреждава базираният в Дуисбург Център за автомобилни изследвания (Center Automotive Research-CAR). 

Още по темата

Според изчисленията на организацията само 67,7 млн. нови коли ще бъдат продадени през тази година по света. Това би било с около милион превозни средства по-малко, отколкото през 2020 г., когато глобалното производство и икономиката бяха сковани от появата на коронавируса.

Подобен резултат за 2022 г. ще представлява най-ниското ниво на годишни глобални продажби от 2011 г. насам.

Основната причина за прогнозираните слаби продажби са значителните производствени сътресения в резултат на дефицита на редица автомобилни компоненти поради нарушените графици на доставчиците.

Според ръководителя на CAR Фердинанд Дуденхьофер автопроизводителите ще се опитат да компенсират допълнителните разходи чрез по-високи цени на крайните продукти.

Според доклада в Германия годишните продажби ще достигнат 2,47 млн. превозни средства, което е с около 6% по-малко в сравнение с 2021 г.

Отделно изследване на IHS Markit показва, че през 2022 г. в Германия ще бъдат произведени 700 хил. автомобила по-малко спрямо предходната година на фона на продължаващите проблеми във веригите на доставка.

В друго проучване Auto Forecast Solutions предупреждава, че войната в Украйна ще изтрие в краткосрочен план от 50 хил. до 100 хил. превозни средства от автомобилостроенето в Европа поради недостига на части, най-вече на кабели.

Поглеждайки напред, „много заводи в Европа и по света ще се сблъскат със забавяния през следващите седмици и месеци“, изтъкват от Auto Forecast Solutions. Фирмата отбелязва, че загубеното европейско производство може да бъде „наваксано“, след като бъде намерен алтернативен източник на компоненти. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Освен това хората изчакват за да получат последен модел електрическа кола с пробег 1000 км :) Аз също чакам за да ъпгрейдна :) Бъдещето е ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ !

Още от Новини
Мексиканският стартъп Kavak се разширява в Турция и Латинска Америка