IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на нови автомобили могат да ударят 10-годишно дъно

Ново проучване оценява, че търсенето на нови леки коли в глобален мащаб ще се свие през тази година до 67,7 млн. броя

16:43 | 16.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциалните купувачи на нови автомобили в глобален план трябва да се подготвят за оскъдно предлагане и рязко покачване на цените на превозните средства, предупреждава базираният в Дуисбург Център за автомобилни изследвания (Center Automotive Research-CAR). 

Според изчисленията на организацията само 67,7 млн. нови коли ще бъдат продадени през тази година по света. Това би било с около милион превозни средства по-малко, отколкото през 2020 г., когато глобалното производство и икономиката бяха сковани от появата на коронавируса.

Подобен резултат за 2022 г. ще представлява най-ниското ниво на годишни глобални продажби от 2011 г. насам.

Основната причина за прогнозираните слаби продажби са значителните производствени сътресения в резултат на дефицита на редица автомобилни компоненти поради нарушените графици на доставчиците.

Според ръководителя на CAR Фердинанд Дуденхьофер автопроизводителите ще се опитат да компенсират допълнителните разходи чрез по-високи цени на крайните продукти.

Според доклада в Германия годишните продажби ще достигнат 2,47 млн. превозни средства, което е с около 6% по-малко в сравнение с 2021 г.

Отделно изследване на IHS Markit показва, че през 2022 г. в Германия ще бъдат произведени 700 хил. автомобила по-малко спрямо предходната година на фона на продължаващите проблеми във веригите на доставка.

В друго проучване Auto Forecast Solutions предупреждава, че войната в Украйна ще изтрие в краткосрочен план от 50 хил. до 100 хил. превозни средства от автомобилостроенето в Европа поради недостига на части, най-вече на кабели.

Поглеждайки напред, „много заводи в Европа и по света ще се сблъскат със забавяния през следващите седмици и месеци“, изтъкват от Auto Forecast Solutions. Фирмата отбелязва, че загубеното европейско производство може да бъде „наваксано“, след като бъде намерен алтернативен източник на компоненти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Освен това хората изчакват за да получат последен модел електрическа кола с пробег 1000 км :) Аз също чакам за да ъпгрейдна :) Бъдещето е ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още