IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Карлос Гон зависи от сложна финансова мрежа в Близкия изток

Две големи арабски компании стоят в основата на финансовите злоупотреби на бившия лидер на Renault и Nissan

13:08 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Скоро след като Карлос Гон беше арестуван в края на миналата година, с което се даде начало на необичайна юридическа одисея, мнозина се запитаха дали финансовите престъпления, в които беше обвинен бившия ръководител на Nissan и Renault, са достатъчно основателна причина, която да оправдае шокиращия арест, пише Брайън Бремнър за Bloomberg. 

Оказва се, че това е само „подгряващ“ акт. Първоначалното задържане на Гон през ноември беше тактически ход, с който се спечели време за анализ на парите, които са стичат от и за Оман, смятат хора, запознати с въпроса.

Низвергнатият автомобилен титан сега е изправен пред много по-сериозни обвинения, отнасящи се за облагодетелстване чрез комплексна финансова мрежа от трансакции, включващи бизнес партньори от Оман и Саудитска Арабия, както и Ливан, откъдето произлиза неговият род.

Обвиненията срещу Гон включват отклоняването на 5 млн. долара от общо 15 млн. долара, които Nissan е изпратил на дистрибутор в чужбина в периода 2015-2018 г.

Въпреки че японските власти не разкриват името на въпросния дистрибутор, разследване на Renault и Nissan Показва, че плащанията са направени към Suhail Bahwan Automobiles LLC, която е изключителен дистрибутор за японския концерн в Оман.

Част от тези трансакции са отишли към неща като яхта и стартъп, управляван от сина на Карлос Гон, показват констатациите от разследването.

Дръзкият Гон

Карлос Гон се издигна до върха в автомобилната индустрия благодарение на обрата в Nissan. Японската компания беше принудена да търси спасение, озовавайки се на ръба на тоталния финансов крах в началото на века.

Гон изгради един от най-големите и силни автомобилни алианси – този между Renault, Nissan и Mitsubishi.

„Това е конспирация и усещам, че някои иска да го замени“, посочва Раша Насиф, администратор в частно училище в Ливан, където ликът на Гон краси някои пощенски марки.

Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още