IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът: Гон може да бъде задържан под арест до 11 януари

Това е третият по ред арест на мениджъра от 19-и ноември насам

10:26 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гос, председател и главен изпълнителен директор на Алианса Renault-Nissan, присъства на пресконференция, която ще представи следващия средносрочен стратегически план на Renault през октомври 2017 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлос Гос, председател и главен изпълнителен директор на Алианса Renault-Nissan, присъства на пресконференция, която ще представи следващия средносрочен стратегически план на Renault през октомври 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият председател на Nissan Motor Co. Карлос Гон може да бъде задържан под арест без възможност за гаранция до 11-и януари, съобщи в понеделник съдът в Токио, цитиран от Wall Street Journal.

Решението на съда следва третия арест на Гон от страна на японските прокурори в рамките на продължаващо разследване за предполагаеми нарушения по време на престоя му в Nissan. В японската система на наказателно правосъдие всеки арест позволява на прокурорите да държат в ареста заподозрените за 22 дни без гаранция, ако съдът одобри удължаване.



При последния арест, на 21-и декември, прокурорите заявиха, че подозират Гон във временно прехвърляне на свои частни загуби на компанията през октомври 2008 г., след което Nissan е платил общо 14,7 млн. долара на човек, който му е помогнал да се справи с тези загуби.

Гон твърди, че Nissan в крайна сметка не е претърпял никакви загуби от временното прехвърляне, тъй като по-късно той е прехвърлил сделката обратно в собствената си сметка, а че плащанията за 14,7 млн. долара са били за законни бизнес цели на Nissan.

Гон бе арестуван за първи път заедно с бившия директор на представителството на Nissan Грег Кели, на 19-и ноември. По-късно двамата бяха заподозрени във финансови злоупотреби за последните три години, завършили през март 2018 г.

Гон и Кели поддържат невинността си и се надяват да възстановят честта си в процеса, поясняват самият Кели и адвокатът на Гон. Това може да означава, че те се отправят към продължителна съдебна битка.

Преследването от страна на прокурорите на Гон разтресе и разедени Япония и фокусира вниманието ѝ върху наказателно-съдебната система, в която арестите обикновено са последвани от признания и присъди. Дългите задържания без гаранция позволяват на следователите да разпитват интензивно заподозрените за предполагаемите им злоупотреби, твърдят адвокатите. Това позволява на прокуратурата да постигне степен от 95% на съдимост за хора, които са обвинени в престъпления.

Дори след изтичането на срока, в който заподозрените могат да бъдат задържани без гаранция, обвинените в престъпления са лишени от гаранция, ако не са признали нищо, твърдят адвокати.

Гон и Кели обаче не се съобразяват със стандартната японска съдебна практика. Съд в Токио неочаквано не се съобрази с молбата на японските прокурори за удължаване на задържането им за последните 10 дни след втория им арест, като по този начин Кели, който не беше арестуван за трети път, бе освободен под гаранция на Коледа.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още