Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съдът прекрати разследването срещу лидеритe на VW Дийс и Пьотч

Двамата мениджъри обаче ще трябва да платят по 4,5 млн. евро всеки

Съдът прекрати разследването срещу лидеритe на VW Дийс и Пьотч

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс (вдясно) и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч (вляво). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч вече не се налага да се страхуват от съдебно преследване в рамките на Дизелгейт. Както потвърди базираният във Волфсбург автомобилен производител във вторник вечерта, наказателното производство срещу двамата управители ще бъде прекратено срещу плащането на сума от няколко милиона. Така Дийс и Пьотч избягват продължителен процес и следователно няма да се счита, че имат криминално досие.

Още по темата

Двамата бяха обвинени от прокурора в Брауншвайг миналата есен по подозрение за манипулация на пазара във връзка с дизеловия скандал. Счита се, че двамата мениджъри са информирали акционерите на Volkswagen твърде късно за предстоящите глоби, въпреки че компанията беше предоставила достатъчно информация в началото на скандала - в средата на 2015 г.

И двамата категорично отричаха тези обвинения чрез адвокатите си. Акционерите са били информирани своевременно, а степента на аферата е била разпознаваема постепенно едва през есента на 2015 г.

Базираната в Волфсбург компания винаги е представлявала тази правна гледна точка и е заставала зад двамата обвинени мениджъри. Така Volkswagen ще поеме и за паричното изискване, което Дийс и Пьотч трябва да платят на държавната хазна. И за двамата мениджъри сумата е по 4,5 милиона евро.

„Надзорният съвет на Volkswagen AG приветства прекратяването на производството от окръжния съд в Брауншвайг срещу председателя на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч и председателя на борда Херберт Дийс", се казва в изявлението на групата от Волфсбург вечерта.

Сегашният ръководител на компанията Дийс беше начело на марката Volkswagen през лятото на 2015 г., настоящият председател на надзорния съвет Пьотч тогава беше в борда на групата и отговаряше за финансовите въпроси.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Tesla ще трябва да си произвежда сама батерии, за да смогне на търсенето