IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът разреши на големите германски градове да забраняват дизеловите автомобили

Мярката вероятно ще засегне 12 милиона автомобила на най-големия европейски пазар

14:04 | 27.02.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният съд на Германия се произнесе във вторник, като разреши на големите градове да забранят тежко замърсяващи дизелови автомобили - мярка, която вероятно ще засегне 12 милиона автомобила в най-големия европейски пазар на автомобили и ще принуди автомобилните производители да плащат за скъпи модификации, предаде Ройтерс.

Налице е глобално противопоставяне срещу автомобилите с дизелови двигатели, откакто Volkswagen призна, че през 2015 г. фалшиво е занижавал стойностите на изхвърляните вредни емисии във въздуха, за които е известно, че причиняват респираторни заболявания. 

Докато други държави също обмислят ограничения върху дизеловите автомобили, забраната в родното място на модерния автомобил е нов удар за автомобилната индустрия, както и неудобство за правителството на канцлера Ангела Меркел, което се противопоставя на забраните.

Решението на най-големия федерален административен съд в страната идва, след като германските провинции обжалваха забраните, наложени от местните съдилища в Щутгарт и Дюселдорф, по дела, заведени от екологичната група DUH заради лошото качество на въздуха.

Правителството на Меркел, което е подложено на критики заради близките си връзки с автомобилната индустрия, се противопостави на забраната, опасявайки се, че тя може да разгневи милиони шофьори и да засегне трафика в градовете, тъй като общественият транспорт не е в състояние да се справи с последствията от забраната.

В Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотори. При BMW този показател е 74%, а при Audi – 67%. Според проучванията обаче едва 1/3 от немските дизелови коли по пътищата на страната отговарят на стандарта Euro-6.



Отделяните от дизеловите двигатели фини частици и азотни оксиди са причина за около 10 000 смъртни случая годишно в Германия, сочи статистиката на Европейската агенция за околната среда.

Новината се отрази негативно върху акциите на автомобилните производители. Книжата на Volkswagen поевтиняват с 1,54% малко преди 14 часа българско време, Daimler е надолу с 0,56%, а акциите на BMW понижават цената си с 0,87%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
fri
преди 6 години
BMW също може да се окаже замесен в манипулации на дизелови двигатели, съобщи списание "Шпигел"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
coolio
преди 6 години
Ние ще им ги изкупим, при нас колкото по-стар е един автомобил. и колкото повече замърсява, толкова ще му е по-нисък данъкът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още