IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпругата на Гон: Мъжът ми е на тясно и студено

В писмото си Керъл твърди, че следователите притискат съпруга ѝ да подпише документи на японски език

14:46 | 14.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съпругата на главния изпълнителен директоре на Renault и вече бивш ръководител на Nissan Карлос Гон се оплаква от условията на ареста му в Япония. В писмо от девет страници до организацията за опазване на човешките права Human Rights Watch Керъл Гон критикува „суровото отношение“ към мъжа си и моли за преглеждане на казуса, предава DPA.

Съпругът ѝ седял в неотоплена килия от 7 квадратни метра и, откакто е арестуван, губи тегло, се казва в писмото до японския председател на Human Rights Watch. Гон е разпитван ежедневно в продължение на часове, понякога без присъствието на адвокатите си, и е принуждаван да направи признания. Също така му било отказвано лекарства. От ареста му на 19 ноември досега не е имал право на посещения от роднини, а само от дипломати, които са били допуснати да посетят френския мениджър в центъра за задържане.

В писмото си Керъл твърди, че следователите притискат съпруга ѝ да подпише документи на японски език, който той не владее и които са му били преведени само устно, без присъствието на адвокат.

„Призовавам Human Rights Watch да изясни случая (...) и да накара японското правителство да реформира драконовата си система на задържане и разпит", настоява Керъл Гон.

През миналата седмица обаче главният адвокат на Карлос Гон Мотонари Оцуру отрече миналата седмица клиентът му да е бил принуждаван да подписва документи на японски език. Освен това той уточни , че Гон е бил преместен в по-просторна килия, в която има голямо легло.

Карлос Гон и един от близките му сътрудници - Грег Кели, бяха вкарани в Токийски затвор на 19 ноември миналата година, след като бяха арестувани по подозрение в нарушение на японското финансово законодателство. Според прокуратурата Гон, със съдействието на Кели, е укрил истинските размери на възнаграждението си като председател на съвета на директорите на Nissan през периода 2010-2015 година. Според следствието само половината от получените около 10 млрд. йени (89 млн. долара) са били декларирани. 

Самият мениджър отрича обвиненията и твърди, че е неправомерно обвинен.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още