Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съставът на работническия съвет на Tesla в Германия буди тревога сред синдикатите

Органът ще бъде доминиран от мениджърите, тъй като в него не могат да вземат участие работници без поне шест месеца стаж

Съставът на работническия съвет на Tesla в Германия буди тревога сред синдикатите

Снимка: Bloomberg L.P.

Съставът на работническия съвет на Tesla Inc. за новия завод на компанията в Грюнхайде край Берлин, който в момента се разглежда, рискува да нагнети напрежение между ръководството и работниците, тъй като повечето от неговите представители са мениджъри от среден или висш ранг, предупреждават от най-голямата работническа организация в Германия. 

Още по темата

Синдикатът IG Metall посочва, че седем служители на Tesla, нито един от които не е член на организацията, са свикали среща, за да изберат комисия, която да проведе избори за работнически съвет, чийто състав ще се запази за поне две години, съобщава Ройтерс.

„Щастливи сме, че има интерес в тази насока“, споделя пред Ройтерс Биргит Дитце, ръководител на регионалния офис на IG Metall за Берлин-Бранденбург-Саксония, където се намира фабриката на Tesla.

Според германското трудово законодателство служителите трябва да натрупат поне шест месеца опит в компанията преди да могат да участват в избори за работнически съвет - което означава, че всеки орган, сформиран в близко бъдеще, вероятно ще бъде доминиран от фигури с ръководни функции, изтъкват от IG Metall.

Според Дитце нови избори могат да бъдат свикани само след две години и само когато работната сила се увеличи повече от два пъти. IG Metall смята, че Tesla е наела едва около 2000 работника от нужните 12 000 за завода си край Берлин.

Американският производител на електрически превозни средства чака зелена светлина от местните власти, за да започне официално търговското производство в своя завод. Tesla се надява да получи окончателно одобрение до края на 2021 г.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск се сблъска с редица предизвикателства пред въвеждането в експлоатация на съоръжението. Той изпитва трудности по привличането на необходимите специалисти за производството. Напредъкът в Грюнхайде е по-бавен, отколкото се очакваше, а Tesla бе изправена пред съдебни дела от страна на екологични групи, загрижени за използването на водата и опазването на дивата природа.

В същото време IG Metall създаде офис близо до завода в Грюнхайде, за да осигури подкрепа за местните служители.

Дитце споделя, че профсъюзът не би се застъпил за създаване на работнически съвет, докато не бъде нает по-широк кръг от работници.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Основните акционери във VW обмислят рокада с акции при евентуално IPO на Porsche