IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайландски ВЕИ гигант поема по пътя на електромобилите

Energy Absolute отваря завод за батерии, докато се подготвя да въведе в експлоатация фабрика за изграждане на електромобили

12:28 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Energy Absolute Сомфоте Ахунай. <em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Energy Absolute Сомфоте Ахунай. Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Тайландската компания за възобновяема енергия Energy Absolute възнамерява да се превърне в основен играч на пазара на електрически превозни средства в страната, който ще управлява както доставките на енергия, така и производството на батерии и електромобили, съобщава Nikkei Asia Review.

В момента компанията е един от най-големите производители на енергия от възобновяеми източници в Тайланд. Чрез изграждането на батерии и електромобили предприятието се надява да разгърне мащабна стратегия, за да завладее по-голяма част от пазара в страната. 

В неделя (12 декември) Energy Absolute откри своя фабрика за производство на литиево-йонни батерии на стойност 178 млн. долара в Чачоенгсао. Заводът е първият в Югоизточна Азия с годишен производствен капацитет от 1 гигаватчас.

„Ние ще създадем верига на доставка на автомобилни батерии в Тайланд, превръщайки страната в югоизточен азиатски хъб за производство на електромобили“, изтъква главният изпълнителен директор на концерна Сомфоте Ахунай пред журналисти по време на церемонията.

Energy Absolute има за цел да използва своите батерии за инсталиране на системи за съхранение на енергия в зарядни станции за електромобили, за да задвижва превозни средства, използващи възобновяема енергия – стремеж към разширяване на бизнеса ѝ с чиста енергия.

Заводът за батерии ще се управлява от тайванската Amita Technologies, която Energy Absolute придоби през 2017 г. Amita произвежда батерии от повече от две десетилетия и е известна с разработването на бързо зареждащи се и издръжливи продукти. Звеното също така разработва батерии съвместно с Тайванския изследователски институт за индустриални технологии.

Energy Absolute  съобщава, че годишният капацитет на фабриката може да бъде увеличен до 4 гигаватчаса. Според някои местни медии компанията обмисля допълнително увеличение на капацитета до 50 гигаватчаса, което ще превърне фабриката в едно от най-големите съоръжения от този вид в света.

В момента Energy Absolute изгражда завод за сглобяване на електромобили, който се очаква да бъде въведен в експлоатация в рамките на месец. Той ще се управлява съвместно от компанията и листнат на борсата в Банкок доставчик на услуги за поддръжка и ремонт на превозни средства, в който Energy Absolute придобива 40% дял през 2020 г.

Заводът ще разполага с годишен капацитет от около 8000 превозни средства, като използва части от китайски производител на автобуси и батерии на Energy Absolute. Компанията вече си е осигурила поръчки за 500 автомобила от местен оператор на автобуси, като доставките трябва да започнат догодина.

Засега Energy Absolute фокусира усилията си върху търговски електромобили, като автобуси и камиони. „В Тайланд има малко компании, които са специализирани в производството на търговски електромобили, така че е по-лесно да спечелите пазарен дял тук“, посочва Сомфоте. Въпреки това компанията планира да стартира и изграждането на електрически леки коли и да доставя батерии за външни партньори.

Бивши борсов трейдър, Сомфоте основава Energy Absolute през 2006 г. чрез придобиване на съоръжение за биогорива. Сега дружеството има капацитет да генерира комбинирано 660 000 киловата слънчева и вятърна енергия, което я прави една от най-големите компании за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още