Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Takata е пред фалит

Задълженията на концерна възлизат на над 8,1 млрд. евро

Takata е пред фалит

Снимка: Ройтерс

Японският производител на въздушни възглавници Takata е изправен пред фалит и възнамерява да подаде молба за защита от кредитори, предава DPA, позовавайки се на информация от японския финансов всекидневник Nikkei.

Документът може да бъде подаден още през следващата седмица в САЩ или Япония, а причината са последиците от огромните серии от сервизни акции.

Както твърди запознат със случващото се източник, със стъпката следва да се ограничат все по-увеличаващите се задължения заради дефектните еърбеци. Американският производител на автомобилни части Key Safety Systems и фондът за рисков капитал Bain Capital в момента опитват да договорят с Takata и нейните клиенти спасителен пакет в размер на 1,6 млрд. евро. 

Още по темата

Междувременно компанията се надява да получи защита от кредитори и така да може да работи в обикновения си режим по време на преструктурирането си.

Заради високите разходи по сервизните акции компанията отчита сериозни загуби в продължение на три поредни години. През изтеклата в края на март последна фискална година загубата бе в размер на 640 млн. евро. На фона на големите задължения към кредиторите от над 1 трлн. йени (8,1 млрд. долара) това би представлявало най-големият фалит на производствено предприятие в японската следвоенна история.

В средата на януари японската компания се договори с Министерството на правосъдието на САЩ да плати глоба в размер на около 1 млрд. долара. Компанията също така призна, че е виновна в криминално престъпление и се съгласи да бъде в продължение на три години под ръководството на независим одитор.

Дефектните нагнетателни помпи за въздушни възглавници на компанията принудиха автомобилостроителите да изтеглят 100 млн. автомобила в световен мащаб. Възглавниците могат да се издуят с твърде голяма сила и, пукайки се, да разпръснат метални частици, наранявайки шофьора или пътниците. Засега поне 16 смъртни случая и над 180 наранявания са свързани с този дефект в целия свят. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ запазиха отстъпката за електромобилите