IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Takata официално поиска защита от кредиторите при фалит

Токийската борса спря акциите на компанията от търговия днес, книжата ще бъдат делиствани на 27 юли

11:43 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Takata Шигехиса Такада пое отговорност и подаде оставка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Takata Шигехиса Такада пое отговорност и подаде оставка. Снимка: Ройтерс

Японският производител на въздушни възглавници Takata подаде официално молба за защита от кредитори при фалит пред властите в САЩ и Япония. Компанията изпитва затруднения, свързани с искове и разходи по изтеглянето на автомобили заради дефектна продукция, предаде DPA. Съветът на директори на 84-годишната компания е взел решението на заседание тази сутрин.

Takata посочва, че така ще може да гарантира, че ще продължи да осигурява подмяна на дефектните нагнетателни помпи във въздушните възглавници, които доведоха до инциденти, причинили смъртта на най-малко 16 души.

Американското подразделение на компанията също е подало молба за защита от кредитори снощи.

Токийската борса съобщи, че акциите на Takata ще бъдат отписани на 27 юли. Книжата бяха спрени от търговия днес.

Японският производител потвърди, че по-голяма част от нейните активите ще бъдат купени за 1,6 млрд. долара от конкурента ѝ Key Safety Systems - компания с централа в Детройт, Мичиган, но с китайски собственици.

Главният изпълнителен директор на Takata Шигехиса Такада съобщи на пресконференция днес, че напуска поста си, както и поста на председател на съвета на компанията. 

Общите задължения на японската компания се изчисляват на 1,7 трлн. йени (15 млрд. долара) според анализаторската компания Tokyo Shoko Research, цитирана от Ройтерс. Окончателният размер на задълженията ще зависи от това как ще бъдат уредени споровете с автомобилопроизводителите, които понесоха по-голяма част от разходите за подмяната на дефектните въздушни възглавници.

Key Safety Systems ще поеме все още перспективните дейности на японския си конкурент, а останалите ще бъдат реорганизирани, за да продължи производството на милиони нагнетателни помпи, необходими за замяната.

Американската фирма ще запази повечето работни места в Takata, които са 60 хил. в 23 страни.

Това вероятно е най-големият фалит в промишлеността на Япония в периода след Втората световна война, отбелязва агенция Kiodo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още