IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Group търси партньор за Jaguar Land Rover

Собственикът на JLR е отворен за намиране на партньори, но не планира продажба

15:32 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Tata Group, собственикът на Jaguar Land Rover (JLR), се обърна към автомобилите производители Zhejiang Geely Holding Group и BMW в търсене на партньорствo за своя изпаднал в затруднение британски автомобилен бизнес, съобщиха анонимни източници, цитирати от Bloomberg.

Най-големият конгломерат в Индия заяви, че е отворен към намиране на партньори за JLR, което би спестило разходи и би намалило трудностите относно инвестирането в електрически превозни средства. Обсъжданията са на ранен етап и Tata все още може да се насочи към други потенциални партньори, според източниците, пожелали анонимност. Не става ясно веднага дали Geely и BMW са склонни да се съгласят.

"Не е имало разговори с Tata или JLR", казаха Geely в изявление. От BMW отказаха коментар, както и от Tata.

Ако JLR се обвърже с китайски автомобилен производител, това потенциално би могло да помогне на британската луксозна марка на пазара в Китай.

Създаването на по-задълбочени връзки между JLR и BMW биха се основавали на съществуваща колаборация за разработване на двигатели и технологии за електрозадвижване, въпреки че през август бившият изпълнителен директор на германския автомобилен производител изключи възможността за инвестиции в акции.

Мащабът става все по-важен в автомобилната индустрия, като производителите на автомобили обединяват ресурси, за да се справят с трудностите, свързани с електрификацията и автономното шофиране. Предизвикателството е сериозно за по-малките играчи като JLR, който се ангажира с амбициозната програма да предлага електрически варианти за всеки от новите си модели от 2020 г. 

Глобалният спад, който засегна основните пазари, добави натиск към автомобилната индустрия и въпреки че се оказва трудно скорошните съперници да започнат си сътрудничат, темпът на сключване на подобни сделки нарасна.

Volkswagen, най-големият производител на автомобили в света, тази година започна да си партнира с Ford Motor в области като електрификация и автономно управление. PSA Group - френският собственик на Peugeot, Opel и Citroen - миналия месец се съгласи да си сътудничи с Fiat Chrysler Automobiles, за да създадат заедно четвъртия по обем автомобилен производител в света.

Една от потенциалните пречки за партньорство с JLR са финансовите затруднения на британския автомобилен производител. Tata започна да се занимава с някои от тези проблеми, като предостави на марката вливане на собствен капитал в размер на 910 млн. долара, за да помогне за укрепване на баланса й.

В Китай JLR се бори с проблеми, свързани с качеството и дилърите. Компанията отчете миналия месец, че продажбите са се стабилизирали, помагайки на Tata Motors да отчете по-ниска от прогнозираната загуба за тримесечието. Британското подразделение на марката осъществи икономии на стойност 3,2 млрд. долара, въпреки че това доведе до съкращението на хиляди работни места по целия свят.

Tata Group закупи производителя на моделите Jaguar XE и Land Rover Discovery през 2008 г. за 2,3 млрд. долара. Въпреки че конгломератът е отворен за намиране на партньори за JLR, той не планира продажба на собственост, заяви Н. Чандрасекаран, председател на холдинговата компания Tata Sons в интервю миналия месец, цитирано от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още