IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичен иноватор застава начело на Ferrari

52-годишният Бенедето Виня пристига от STMicroelectronics, където разработва иновативната сензорна технология за екраните на iPhone 4

15:39 | 09.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Човекът, който стои зад някои технологични иновации, свързани с iPhone, поема поста на главен изпълнителен директор на марката суперавтомобили Ferrari NV, подчертавайки очертаващата се доминация на технологиите в автомобилната индустрия, която претърпява най-голямата си трансформация в рамките на последния век, пише Bloomberg.

Емблематичният италиански производител на бързи и агресивно изглеждащи автомобили обяви, че назначава 52-годишния Бенедето Виня, привличайки го от производителя на чипове STMicroelectronics NV, на поста главен изпълнителен директор от 1 септември. Назначаването е важен момент за автомобилните концерни, които рядко поглеждат извън сектора за кандидати за лидерските позиции. 

„Назначаването на сравнително млада фигура от областта на технологиите показва новата посока, която поема Ferrari“, коментира избора на Виня Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets. „Сред най-големите проблеми, с които тази компания ще се сблъска през следващото десетилетие, попада адаптирането ѝ като луксозна марка към променящия се автомобилен ландшафт“, добавя Нараян.

Ръководната позиция във Ferrari представлява един от най-желаните постове в автомобилния свят преди по-строгите ограничения за въглеродните емисии и търсенето на по-високотехнологични устройства да започнаха да прекрояват индустрията.

Въпреки че позицията остава силно привлекателна, компанията е относително изолирана от този тренд поради своя авторитет на марка, символизираща мощните двигатели с вътрешно горене, като мудният ѝ преход към по-екологични превозни средства започва да тежи на нейния бизнес. Това ще окаже натиск върху Виня, който трябва да постигне баланс между инженерите, привърженици на ревящите двигатели и по-младите клиенти, които изискват от италианския бранд да приеме бъдещето, в което мощта на автомобилите ще бъде заменена от чиста енергия, нещо, което вече направиха Porsche и Lamborghini.

Неочакван ход

„Изборът на Виня е крайно неочакван и според нас отразява необходимостта от преоткриването на Ferrari и трудностите при намирането на кандидати, готови да поемат ръководството“, пише в бележка анализаторът на Jefferies Филипе Хушоа.

В STMicro Виня помага за разработването на иновативната сензорна технология за екраните на iPhone 4, която сега е широко използвана в смартфоните и навигационните системи на автомобилите в световен мащаб. Той ще замени Джон Елкан, председател на Ferrari, който изпълнява функциите на временен главен изпълнителен директор от декември насам.

„Технологичният опит на Виня и неговият доказан нюх за иновации ще помогнат на Ferrari да укрепи своя бизнес в тази вълнуваща ера“, изтъква Елкан.

Триизмерните сензори за движение, зад които стои Виня, докато работи в STMicro, изиграват решаваща роля в иновациите както при мобилните телефони, така и при игралните конзоли като Nintendo Wii. STMicro се превръща в основен играч в автомобилната индустрия, доставяйки компоненти на компании, включително на германския доставчик Robert Bosch GmbH и производителя на електрически автомобили Tesla Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още