IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на продажбите на автомобили в САЩ продължава да се забавя през юли

J.D. Power и LMC Automotive прогнозират ръст на продажбите от 110% за април, докато перспективите спаднат съответно до 34% и 12,4% за май и юни

15:40 | 29.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът в продажбите на дребно на нови автомобили в САЩ вероятно ще се забави допълнително през юли поради ограниченията в предлагането, предизвикани от глобалния дефицит на полупроводници, прогнозират от J.D. Power и LMC Automotive.

Очаква се продажбите на дребно да достигнат 1,2 милиона броя през месеца, което представлява ръст от 3,7% спрямо същия период на миналата година, съобщава Ройтерс. 

J.D. Power и LMC Automotive прогнозират ръст на продажбите от 110% за април, докато перспективите спадат съответно до 34% и 12,4% за май и юни.

Недостигът на полупроводници възпрепятства производството на автомобили и забавя растежа на продажбите въпреки силното търсене. Това от своя страна води до повишаване на цените на превозните средства и свързаните с тях услуги.

„Потребителите ще харчат повече пари за закупуване на нови превозни средства през месец юли, а печалбите на дилърите от продажбата на нови автомобили ще достигнат рекордно високи нива“, коментира Томас Кинг от JD Power.

Средните продажни цени вероятно ще се повишат със 17% до 41 044 долара, достигайки най-високото си ниво в историята.

В същото време цените на превозните средства втора ръка нарастват с около 45 процента през последната година.

Дилърите твърдят, че се продава почти всичко, от луксозни автомобили и спортни коли, които струват над 100 хил. долара, до всякакви употребявани автомобили, които много родители купуват за своите деца тийнейджъри.

Сезонно коригираният годишен темп на продажбите на автомобили сега се изчислява на 19 млн. броя, което е с 0,4% повече спрямо същия период на 2020 г., но изостава от данните през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още