IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla – електромобилният автократ на Европа?

За първите три месеца на годината концернът е продал близ 20 хил. броя на Стария континент и около 22 хил. в САЩ

11:00 | 28.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки огромните загуби за първото тримесечие на годината (над 702 млн. долара), американският производител на електромобили Tesla има с какво да се похвали. 

Например, в САЩ и Европа компанията е убедителен лидер в сегмента на електромоболилите. При това, продажбите на Tesla на Стария континент са почти същите, каквито са и на американския пазар, съобщава Automedia.

За 3 месеца в САЩ са продадени 22 425 броя от този ти превозни средства, докато в Европа - 19 500 броя.

И тук трябва да се има предвид, че доставките на Model 3 за европейския пазар започнаха едва през февруари.

При електромобилите американската марка също е много далеч напред, тъй като намиращите се на второто и трето място Renault Zoe и Nissan Leaf са продали малко над 10 000 броя. В челната петица влизат още BMW i3 и електрическият Volkswagen Golf, докато кросоувърите Jaguar I-Pace и Audi e-tron засега изостават.

Все пак, Tesla среща и проблеми - както в Европа, така и в Щатите. Излизането на Model 3 на пазара доведе до спад с 40% на търсенето на скъпия кросоувър Model Х. А продажбите на Model S паднаха с цели 60%, което е притеснително, тъй като именно тези два електромобила носят големите печалби на компанията.

Причините за спада на търсенето на Model S и Model X не са само в цената, въпреки че голям брой от клиентите са на мнение, че няма защо да плащат 2 пъти повече, вместо за си купят Model 3. Сред проблемите е и фактът, че Model S вече изглежда остарял - той се появи още през 2009 г., а серийното му производство стартира през 2012 г. Втората генерация на седана не се предвижда.

В Европа Tesla вече задмина по продажби марки като Porsche, Lancia, Alfa Romeo, Lexus и Honda, но това не успокоява Илон Мъск и екипът му.

В момента всички големи производители разработва електромобили. Например, Volkswagen планира в следващите 10 години да пусне 70 нови електрически модела, като през 2030 г. близо половината от производствената гама на концерна ще се състои от електромобили.

В близките месеци на пазара ще излязат Porsche Taycan, Volkswagen I.D. и ID Crozz, Seat elborn, Skoda Vision E, Audi e-tron Sportback, Audi Q2L e-tron. И това е само началото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
За протокола, след тези уникални успехи акциите са под едногодишния минимум и едва на 60.5% от максимума си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още