IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla доминира при продажбите на електромобили в Германия

Hyundai Kona успява да изпревари електрическите модели на Volkswagen, докато Mercedes и Audi дори не попадат в Топ 10

17:39 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Германия нарастват с 3,2% през февруари на годишна база, достигайки 200 512 броя, според Федералната служба за автомобилен транспорт, цитирана от Handelsblatt. Въпреки ръста обемите на продажби изостават от предпандемичните нива.

Увеличението се дължи до голяма степен на силното търсене на електрически превозни средства, при които регистрациите нарастват на годишна база с 54,9% до 28 306 броя. Това означава, че всеки седми автомобил, продаден през февруари, се захранва чрез батерия.

На фона на продължаващите производствени проблеми, породени от дефицита на чипове, Volkswagen отчита едва 5614 регистрации на електромобили в рамките на своята едноименна марка от началото на годината. Общо за цялата група продажбите на е-коли нарастват до 10 996 превозни средства, изпреварвайки конкуренти като Tesla Inc. и Hyundai Motor Co. Американският концерн, лидер по отношение на продажбите в световен мащаб, успява да продаде 6363 електрически коли, докато южнокорейската група записва продажби от 4455 превозни средства. 

И докато Model 3 и Model Y щурмуват първите позиции в класацията за продажби в Германия, предишни „бестселъри“ като VW E-Up и SMART Fortwo EQ изпадат от Топ 10. Сред първите редици липсват и представители на луксозния сегмент като Audi и Mercedes.

При индивидуалните продажби по модел на 10-то място се нарежда Opel Corsa-E с 1573 регистрации. На 9-та позиция е BMW i3 с 1756 продадени броя. Трябва да се отбележи, че от 2013 г. насам BWM успява да продаде около 250 хил. броя от този модел, като в бъдеще групата ще разчита на други електромобили, тъй като прекратява производството на i3 от юни.

На 8-мо място в класацията застава Hyundai Ioniq 5 с 1902 продажби. Благодарение на 800-волтовата система - която иначе само Mercedes EQS и Porsche Taycan могат да предложат - подобно на корпоративния си близнак Kia EV6, Ioniq 5 се зарежда значително по-бързо от повечето свой конкуренти.

На 7-мо място се нарежда Renault Zoe с 1925 продажби. Моделът е изпреварен от VW ID.4, който отчита 1929 регистрации от началото на годината. Вероятно моделът можеше да се представи и по-добре, ако Volkswagen не беше наложил квоти за електрическия инвентар при дилърите за 2022 г.

На 5-то място застава VW ID.3 с 1965 продажби, определян в Германия като „електрическия Golf“. Пред него е Hyundai Kona с 2317 продадени броя. С това южнокорейската компания изпреварва Volkswagen на родния му пазар, когато говорим за популярни електрически модели.

Третото място принадлежи на Model Y на Tesla, който отчита 2396 продажби от началото на годината. Стартът на неговото производство в германския завод на концерна ще даде допълнителен тласък на представянето му на този пазар. Само през февруари Model Y отчита 2254 продажби.

На 2-ра позиция е Fiat 500 с 2653 регистрации. Той остава най-успешният модел сред традиционните автомобилни концерни.

Лидер в подреждането е Tesla Model 3 с 3967 продажби, като само през февруари регистрациите достигат 3690 броя. Електромобилът трябва да послужи като предупреждение за германските производители на автомобили, тъй като Tesla продължава да доминира в страна, в която действат гиганти като Volkswagen, Mercedes и BMW. Новата фабрика на Tesla край Берлин само би увеличила преднината на калифорнийската компания пред останалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още