IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е била "на косъм" от фалита при скока в производството на Model 3

Илон Мъск разкри информацията в туит

22:14 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че компанията му е била на косъм от фалита в последните години, когато все още е установявала как да произвежда масово електромобила Model 3, пише CNBC.

В средата на дискусия за историята на Tesla с набирането на капитал, един от последователите на Мъск го попита: „Колко близо беше Tesla до фалита, когато пусна Model 3 за масово производство?“.

Предприемачът отговори, че от този момент ги е делял „около месец“.

„Увеличаването на производството на Model 3 беше изключителен стрес и болка за дълъг период от време – от средата на 2017 г. до средата на 2019 г. Производствен и логистичен ад“, посочи Мъск.

Той често е говорил за това, което определя като „производствен и логистичен ад“ при започването на масово производство на електрически превозни средства. Въпреки това Мъск и компанията му никога не са разкривали колко малко ги е деляло от евентуален фалит.

В началото на 2019 г., когато Tesla произвеждаше по-малко от 63 хил. бройки Model 3 на тримесечие, Илон Мъск набра милиарди, като рекламираше амбициите си за автономни коли на събитието Autonomy Day и при обаждания до институционални инвеститори.

През третото тримесечие Tesla се похвали с петия си пореден отчетен период, в който генерира печалба, до голяма степен благодарение на продажбите на регулаторни кредити.

Компанията вече не разкрива производствените данни само за Model 3. Въпреки това, след „производствения и логистичен ад“ с Model 3 в САЩ, тя отвори нов завод в Шанхай, чиято цел сега е да произвежда по 150 хил. бройки Model 3 годишно, а след това да увеличи годишното производство до поне 250 хил. превозни средства на година, включително Model Y и Model 3.

Във вторник Мъск също защити безпрецедентния си компенсационен пакет в Twitter.


Фен на предприемача коментира споразумението на Мъск през 2018 г. да остане в ролята на главен изпълнителен директор на Tesla, като работи без заплата, но вместо това натрупва права за закупуване на акции в компанията по-късно на заключени цени, ако бизнесът постигне определени етапи.


Мъск отговори, позовавайки се на другото си бизнес начинание, SpaceX: „Да, въпреки че не очаквах акциите да поскъпнат толкова бързо. Причината за опциите за акции е, че те са необходими, за да помогнат на човечеството да стигне до Марс след 10 до 20 години".


Mъск спечели няколко транша от този компенсационен пакет на стойност над 11 млрд. долара, докато бушува пандемията на коронавируса. В същото време Tesla намали заплатите на служителите и нареди на фабричните работници да се върнат да сглобяват автомобили във Фримънт, Калифорния, преди щатът и окръгът да сметнат това за безопасно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още