IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е премахната от индекса S&P 500 ESG заради съдебни дела и разследвания

Илон Мъск разкритикува решението на S&P Dow Jones Indices в Twitter

21:40 | 18.05.22 г. 1
<p>
	Ръководителят на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият и популярен производител на електрически превозни средства Tesla Inc. беше премахнат в сряда от индекса S&P ESG на S&P Dow Jones Indices, съобщава Bloomberg.

Сред причините за решението са посочени въпроси като расова дискриминация, съдебни дела срещу компанията и воденето на правителствено разследване относно инциденти с нейни електромобили. В същото време от S&P Dow Jones Indices посочват, че Tesla отговаря на екологичните, социални и управленски стандарти (ESG), като остава стабилна в това отношение през последната година. Въпреки това компанията "слиза надолу" в подреждането, като е изместена от други съперници.

„Макар Tesla да игра важна роля в премахването на конвенционалните коли от пътищата, тя изостава от своите съперници, когато нещата се разглеждат през по-широк ESG обектив“, коментира Маргарет Дорн, старши директор и ръководител на ESG индексите на S&P Dow Jones за Северна Америка.

Индексът S&P 500 ESG измерва ефективността на акциите, отговарящи на ESG критериите.

 

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск разкритикува решението на S&P Dow Jones Indices LLC в Twitter. Той посочва петролния гигант Exxon, която попада в Топ 10 на най-устойчивите по отношение на ESG критериите дружества.

"Exxon попада в топ десет на най-добрите компании в света при екологичните, социални и управленски стандарти, докато Tesla не влезе в списъка! ESG е измама. ESG е се влияе от фалшиви войни за социална справедливост", написа Мъск в социалната платформа. "Политическите атаки срещу мен ще ескалират драстично през следващите месеци“, заяви още изпълнителният директор на Tesla Inc.

Той добави, че глобалните рейтинги на S&P са "загубили своята почтеност".

В следващ туит Мъск подчертава, че "Tesla прави повече за околната среда от която и да е друга компания някога!".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Айде глътна вода и тоя балон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още