IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и други концерни се подготвят да възобновят дейност в Шанхай

Градските власти са започнали процес на постепенно облекчаване на коронавирусните мерки, за да позволят на бизнеса да рестартира своята работа

13:38 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производители, включително американският електромобилен концерн Tesla Inc., започнаха да се готвят да възстановят работата в своите фабрики в Шанхай в понеделник, след като градът ускори процеса на постепенно премахване на ограничителните мерки, наложени за овладяване на коронавирусните огнища, принудили голяма част от бизнеса да прекрати дейността си в последните три седмици, съобщава Ройтерс.

Tesla е поискала от своите работници да се съберат в гигафабриката, за да подготвят поточните линии и другите цехове за подновяването на операциите. Според първоначалните планове компанията е искала да започне работа само с една смяна в понеделник, като впоследствие това е било отложено за следващия ден.  Една от причините е проблем с логистиката, споделят пред Ройтерс източници, запознати с въпроса. 

В същото време SAIC Motor, китайският партньор на Volkswagen и General Motors, заяви, че ще започне стрес тестове на плановете си за възобновяване на производството в понеделник.

Властите в Шанхай искат да овладеят разпространението на COVID-19 извън карантинните зони до сряда (20 април), което ще позволи по-нататъшно облекчаване на блокадата на града.

Мерките замразиха наземния бизнес в най-гъсто населения град в Китай, докато по-широките ограничения разтърсват глобалните вериги на доставка и оказват негативно влияние върху втората по големина икономика в света през ключовата година за президента Си Дзинпин, който ще се бори за трети мандат през есента.

Китайският индустриален регулатор публикува в петък "бял списък" с 666 фирми, главно в секторите на производството на полупроводници, автомобили и здравеопазването в Шанхай, който осигурява продължаването на тяхната дейност.

Компаниите, кандидатстващи за възобновяване на работата, трябва да се запасят с медицински консумативи и да наложат метод на затворен цикъл за своите служители, които трябва да живеят на работното си място без право да пътуват извън него, докато траят мерките.

Шанхай е принуден да изпълни китайската стратегия за елиминиране на заплахата от COVID-19, която до голяма степен успяваше да държи под контрол разпространението на заразата през последните две години. Политиката, известна като „без COVID“, помогна на китайската икономика да се възстанови бързо от щетите от първите огнища, които се появиха в страната в края на 2019 г. и прераснаха в пандемия в началото на 2020 г. Въпреки усилията обаче по-заразният омикрон вариант на коронавируса успя да помрачи надеждите на Пекин за икономически силна 2022 г.

Според служители от Шанхайската здравна комисия градът ще започне нов кръг от ежедневни тестове срещу коронавирус за жителите в контролираните райони от понеделник до четвъртък. С това властите се надяват да се подкрепят усилията за потушаването на огнищата.

Шанхай е извършил повече от 200 милиона PCR теста от 10 март насам, когато случаите в града започнаха да се увеличават, съобщават държавни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още