IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изтегля над 48 хил. електромобила в Китай заради дефект

Проблеми с окачването на Model S и Model X са станали причина за решението

13:02 | 24.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Tesla изтегля обратно 48 442 броя от своите електромобили Model S и Model X, които са произведени в САЩ и продадени на клиенти в Китай. Причината за това е потенциално дефектно и опасно предно и задно окачване, пише CNBC.

Новината беше обявена от Китайската държавна администрация за пазарна регулация. В петък цената на акциите на Tesla се потопи с близо 2%.

Китайският уебсайт за автомобилни новини Gasgoo писа, че изтеглянето засяга 29 193 внесени броя Model S и Model X, произведени между 17 септември 2013 г. и 16 август 2017 г., както и 19 249 броя Model S, произведени в периода от 17 септември 2013 г. и 15 октомври 2018 г. Колите са дело на завода на Tesla във Фримонт, Калифорния.

Американската служба за безопасност на превозните средства, Националната администрация за безопасност на движението, не е обявила дали ще последват подобни действия и в САЩ.

Китайската агенция е наредила на Tesla да замени част от компонентите на всички автомобили, които ще бъдат изтеглени, като ремонтът ще е безплатен за собствениците.

През 2016 г. главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се защити срещу подобни оплаквания от потенциално опасни или дефектни окачвания на Model S в САЩ. По това време Мъск обяви в Twitter и в корпоративния блог на компанията, че Националната администрация за безопасност на движението „не е установила притеснения за безопасността при окачването на Model S и няма нужда от допълнителна информация от нас по този въпрос“. Освен това той посочи, че жалбите към въпросната служба са били изфабрикувани.

Tesla и Националната администрация за безопасност на движението не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Това е четвъртото изтегляне в Китай на автомобили на Tesla, произведени в Съединените щати. По-ранните бяха по повод дефектни въздушни възглавници, произведени от Takata, както и за отстраняване и предотвратяване на проблеми с управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Прекалено некачествени дори за Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още