IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla купува компания за съхранение на енергия за 218 млн. долара

Очаква се сделката с Maxwell Technologies да бъде финализирана през второто тримесечие на 2019 г.

20:29 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla се договори за закупуването на компанията за съхраняване на енергия Maxwell Technologies за 218 млн. долара в сделка изцяло с акции. Това може да помогне на производителя на електромобили да създава батерии с по-голяма енергия и повече издръжливост в момент, когато трябва да намали разходите си и е изправен пред растяща конкуренция, съобщава Ройтерс.

Tesla бързо увеличава производството на Model 3 и се нуждае от намаляване на цената, за да достигне до по-широка база от клиенти в сравнение с луксозните й автомобили.

Ръководители на Maxwell заявиха пред инвеститори през януари, че компанията е разработила и патентовала технологията на „сухия електрод“, която може значително да увеличи времетраенето на шофирането и да намали разходите за батериите на електромобилите. В презентацията си от Maxwell съобщиха, че очакват стратегически съюзи „до шест месеца“, съсредоточени около тази технология.

През май собственикът на Volvo Geely Holding Group обяви сделка с Maxwell. Сред клиентите на компанията са още General Motors и Lamborghini.

Офертата оценява всяка акция на Maxwell на 4,75 долара, което е с 55% повече в сравнение с цената в края на борсовата търговия в петък, съобщиха двете компании.

В момента японската компания Panasonic е ексклузивен доставчик на клетъчни батерии за автомобилите на Tesla.
Maxwell очаква сделката, която вече беше одобрена от борда на директорите й, да бъде финализирана през второто тримесечие на 2019 г. или малко след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още