IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да се откаже от плановете си за увеличаване на производството в Китай

Наложените от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп 25-процентни мита върху китайските автомобили помрачават стратегията на концерна

17:22 | 12.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla Inc. замрази плановете си за закупуване на още земя, чрез която да увеличи производството в своя завод край Шанхай и да го превърне в глобален износен хъб, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Решението на концерна, най-големият производител на електрически превозни средства в света по пазарен дял, е свързано с продължаващото напрежение между САЩ и Китай, добавят източниците.

Tesla ще ограничи дела на произвежданите в Китай електромобили на фона на 25-процентните мита, които администрацията на бившия президент Доналд Тръмп наложи на внасяните от азиатската страна превозни средства.

Преди това компанията на милиардера Илон Мъск предвиждаше да разшири международните доставки на сглобявания в Шанхай Model 3. 

Към момента Tesla доставя произвеждания в Китай Model 3 за Европа, където също изгражда фабрика.

Съоръжението на концерна край Шанхай е проектирано да произвежда до 500 хил. превозни средства годишно, като в момента реалното производство достига 450 хил. електромобила Model 3 и Model Y.

През март Tesla се е отказала да купува парцел до своя завод, тъй като вече няма за цел да увеличава значително производствения си капацитет в Китай, изтъкват източниците.

Tesla никога не е обявявала намерението си да придобие въпросния парцел, чиято площ достига приблизително половината от размера на земята, върху която е изградена фабриката. Евентуалното придобиване би могло да разшири производствения капацитет на концерна с още до 300 хил. превозни средства, посочват източниците.

Продажбите на Tesla в Китай продължават да се увеличават въпреки нарастващия регулаторен натиск в страната на фона на множеството оплаквания от страна на потребителите относно безопасността на електромобилите и отношението на служителите на концерна към техните проблеми.

През първото тримесечие Tesla успя да генерира 3 млрд. долара приходи от продажби в Китай, което се равнява на 30% от глобалните приходи на концерна и надхвърля трикратно стойностите за този пазар за предходната година.

Документи, свързани със строителната дейност в комплекса на Tesla край Шанхай, показват, че компанията все пак планира да разшири капацитета си, като за целта могат да се използват онези площи, които в момента се използва като паркинг. Това ще позволи на концерна да увеличи производството в завода до над 500 хил. автомобила годишно.

В същото време Tesla изгражда в комплекса и съоръжения за сервиз и производство на ключови компоненти като електрически двигатели, клетки за батерии и зарядни устройства.

Властите в Шанхай търсят варианти за продажба на земя на компании, които са готови да произвеждат превозни средства, използващи нов вид енергия, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още