IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla обяви сплит на акциите, курсът се изстреля нагоре

За всяка акция вложителите ще получат по 4 нови книжа

08:55 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc. обяви операция по сплит на акциите в съотношение 5 към 1 в ход, предназначен да направи акциите по-евтини за отделните инвеститори, след като компанията стана най-ценният автопроизводител в света. След обявяването на новината акциите поскъпнаха силно в следборсовата сесия. 

За всяка своя акция всеки акционер към 21 август ще получи дивидент от четири допълнителни обикновени акции, заяви във вторник производителят на електрически автомобили в Силициевата долина. Това трябва да даде възможност на повече служители и инвеститори да станат акционери. Процедурата трябва да влезе в сила на 31 август.



Сплитът е своевременно решение за възползване от скорошния ръст на цената на акциите на Tesla, който повиши оценката ѝ до около 256 милиарда долара, надминавайки стойността на Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp., взети заедно. С цена до 1643 долара през последните седмици, акциите са извън обсега на много по-малки инвеститори в акции, в момент, в който индустрията на електрическите превозни средства пленява въображението им.

„В момент, в който апетитът към акциите и цялостния бранш продължава да набира скорост, мисля, че това е интелигентен ход“, казва пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор от Wedbush, който оценява акциите с еквивалента на “Задръж” (hold). Ходът на Tesla следва подобен сплит на  Apple Inc., за който Айвс каза, че ще бъде последван и от други технологични гиганти.

Apple обяви сплит в съотношение 4 за 1 след приключването на сесията на 30 юли, а търговците на дребно натрупаха поръчки, за да заложат на по-нататъшните ръстове.

Tesla се превърна в любима акция за еднодневните търговци и други инвеститори на дребно, които спомогнаха за увеличаването на цената на акциите до рекордни стойности. В един момент през миналия месец близо 40 000 притежатели на акаунти в Robinhood добавиха акции на автомобилния производител по време на един четиричасов период. Това помогна за бума в цената на акциите и на други компании за електрически автомобили - дори и тези, които все още не произвеждат превозни средства.

Анализаторът на Credit Suisse Дан Леви казва в бележка за инвеститорите, че разделянето прави акциите по-достъпни както за инвеститорите на дребно, така и за служителите на Tesla, отбелязвайки, че високата цена на акциите „може да е била бариера за инвеститорите на дребно“.

По време на своя пик на 20 юли цената на акциите на Tesla беше повече от четири пъти по-скъпа от стойността от март - от 361,22 долара. Някои от тези ръстове се дължаха на спекулациите, че автомобилостроителят вероятно ще се присъедини към S&P 500, след като отчете поредица от печеливши тримесечия, състояние, което ще го превърне в истински син чип и задължителна покупка за борсово търгуваните фондове.

В следборсовата сесия цената на акциите на Tesla скочи с 8,4% до 1 490 долара. Книжата на производителя чупят в последно време рекорд след рекорда. Те утроиха своята стойност от началото на годината, а преди година цената им беше едва 211 долара за акция. 

Производителят на електрически автомобили стана публична компания преди десет години. Текущата пазарна стойност на Tesla е около 230 милиарда долара. За сравнение: Daimler, BMW и VW заедно имат пазарна стойност от около 145 милиарда евро.

Времето, в което е взето решение за сплита може би е изненада за близките последователи на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Twitter. На 30 юни той беше попитан дали има някакви идеи за разделянето на акциите на Tesla. Тогава той поясни, че това си струва да се обсъди на годишната среща на компанията, която е чак на 22 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още