IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla очаква да генерира печалба „по някое време тази година“

Тази година ще бъде трансформационна за компанията, с високо ниво на оперативно преориентиране, очаква Илон Мъск

08:23 | 08.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla Inc. обяви , че постига напредък по отношение на преодоляването на ранните си проблеми при производството на седана Model 3, като уведоми акционерите, че очаква да генерира първата си оперативна печалба по някое време през тази година.

Производителят на автомобили от Силициевата долина заяви при представянето на своя тримесечен финансов отчет, че вероятно ще постигне целта си за производство на 5 хил. броя Model 3 на седмица до края на второто тримесечие – двукратно отложена цел - и че се занимава с проблемите, които доведоха до забавянето на производството, пише Wall Street Journal.

Оптимистичният тон е обрат спрямо доклада от последното тримесечие, когато компанията предупреди за месечно забавяне в производството на колата и увеличи вероятността да натисне спирачките над планирания растеж. Tesla отчете поредна рекордна загуба - 675 млн. долара, приписвана на обикновените акционери, но за разлика отпреди три месеца загубата на коригирана база е по-слаба от очакванията на анализаторите.

Тази година „ще бъде трансформационна година за Tesla с високо ниво на оперативно преориентиране", пише главният изпълнителен директор Илон Мъск в писмо до акционерите. „Тъй като се захващаме с производството на Model 3 и нашите енергийни продукти, като същевременно поддържаме строг контрол върху оперативните разходи, нашият тримесечен оперативен резултат трябва да се превърне в устойчив положителен в някакъв момент през 2018 г."

Tesla също така подобри паричния си поток по време на тримесечието, като изразходи само 277 млн. долара от свободния кеш, забавяйки инвестициите в Model 3, намалявайки запасите от седани от Model S и спортните автомобили Model Х и благодарение на увеличение с 24% на клиентските депозити спрямо три месеца по-рано. Въпреки че компанията не издава кои продукти са събрали тези резервации през тримесечието, Tesla представи през тези три месеца нов камион и спортен автомобил от висок клас, който ще струва до 250 хил. долара.

В следборсовата търговия в сряда акциите на Tesla се колебаеха около цената на затваряне от 345 долара, след като се повишиха с 3,3% по време на редовната сесия.

На фона на буйните прогнози Tesla предупреди акционерите, че компанията е срещнала „трудности при точното прогнозиране на конкретни нива на производителност в конкретни периоди от време". Компанията често пропуска да реализира своите цели, както направи с Model 3 през четвъртото тримесечие, когато продаде само 1 550 от седаните и не достигна целта от 5 хил. броя на седмица до края на годината.

Доставките на седана Model S и спортния Model Model X спомогнаха за увеличаване на продажбите на коли с 35% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано. Tesla е продала рекордните 102 807 автомобила през миналата година главно заради тези две скъпи коли, които обикновено се продават за около 100 хил. долара.

Вниманието на инвеститорите се съсредоточава особено върху Model 3, чиято цена започва от 35 хил. долара и е ключов стълб на стратегията на Мъск за преобразяване на производителя на луксозни автомобили в по-мащабна компания, която предлага електрически автомобили, слънчеви панели и батерии за съхранение на енергия.

През ноември миналата година Tesla призна, че изпитва затруднения да засили производството на Model 3 заради сложността на комплекта батерийни пакети и автоматизирания производствен процес. Тя пострада от затруднения в монтажния завод във Фримонт, Калифорния, както и в завода за батерии край Рино, Невада.

Tesla е получила около 500 хил. резервации за закупуване на Model 3, така че въпросът е колко бързо може да се завърти производството, за да се отговори на търсенето. Уебсайтът на компанията понастоящем твърди, че всеки клиент ще трябва да чака 12-18 месеца, за да получи своя Model 3, ако той бъде резервиран днес.

Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още