IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчете изненадваща печалба

След 13 поредни тримесечия на загуба компанията на Илон Мъск е спечелила 21,9 млн. долара през третото тримесечие

09:23 | 27.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хронично излизащият на загуба американски производител на електрически автомобили Tesla Inc. изненадващо излезе на печалба през третото тримесечие. Компанията на технологичния милиардер Илон Мъск отчита чиста печалба от 21,9 млн. долара, или 14 цента на акция, предава Bloomberg. Преди година бе отчетена загуба от 293,2 млн. долара, или 1,78 долара на акция. 

Това е втората тримесечна печалба, която Tesla отчита, откакто стана публична компания през 2010 г. И четвъртото тримесечие ще завърши с печалба, обеща междувременно Мъск. През третото тримесечие приходите се изстрелват със 145 на сто до 2,3 млрд. долара. 

Анализаторите очакваха доста по-слаби резултати и в следборосовата търговия акциите скочиха с над 6 на сто.

Сериозен принос за печалбата имат почти 139 млн. долара от продажбата на т. нар. „zero emission vehicle credits“ (точки за превозни средства с нулеви емисии). Придобиването на тези емисионни точки позволява на автомобилни производители в Калифорния да си откупуват задължението да произвеждат и електрически коли. Тъй като Tesla обаче произвежда само електрически автомобили, тя може да продаде всичките си точки. Компанията е пласирала сега толкова кредити, колкото през цялата 2014 г., пояснява анализаторът Джефри Озбърн от Cowen. „Това си е бизнес с почти 100% печалба“, добавя той. 

Освен това Tesla потвърди целта си през втората половина на годината да продаде 50 000 автомобила. Още в началото на месеца Telsa обяви, че през лятото броят на доставените коли е скочил с над 70%. През четвъртото тримесечие въпреки зимното време и сезона на отпуските трябва да бъдат продадени над 25 000 автомобила. През третото тримесечие Tesla е успяла да достави 24 821 коли – двойно повече отколкото през същия период на миналата година. Най-голямата част от тях се пада на лимузината Model S, но с 8774 доставки напредва и продажбата на продавания от около година електрически джип Model X.

Големият залог за бъдещето остава, освен заради гигантската фабрика за батерии, която трябва да захранва с акумулатори колите на концерна, и заради модела Model 3 – кола за средната класа, която трябва да се появи на пазара през втората половина на 2017 г. Това първо предложение на Tesla за масовия пазар предизвика истински фурор през предишните месеци, като компанията отчете стотици хиляди предварителни записвания. Това обаче увеличава и натиска за спазване на амбициозните обещания за доставки, още повече че концернът на Мъск се проваляше именно в това направление в миналото. „По план сме, що се отнася до времевата рамка, обема, качествата на колите, цените и целевите маржове на печалба“, обяви сега Tesla.

За да успее да спази своите амбициозни обещания, Мъск трябва да разшири сериозно производството. През третото тримесечие са били сглобени 25 185 коли – с 37% над тези през второто тримесечие и с 92% над същия период година по-рано. Ръстът обаче трябва да е още по-висок, защото до 2018 г. милиардерът иска да засили производството до 500 000 коли годишно, а до 2020 г. от заводите трябва да излизат по 1 млн. броя Tesla годишно. През миналата година Tesla успя да асемблира едва малко под 50 000 коли.

Автомобилният производител преживя трудни месеци. През май шофьор на Tesla загина в инцидент, след като бе включил функцията на автопилота. В началото на август Мъск обяви спорната сделка за закупуването на Solar City за 2,6 млрд. долара. След това Tesla обяви 13-а поредна тримесечна загуба, а в допълнение Мъск обяви, че може да се наложи набирането на капитал за разработването на Model 3.

Предназначения за масовия пазар модел няма да ума нужда от „никакъв нов допълнителен капитал“, обяви сега Мъск. Печалбата през тримесечието пък може да смекчи гнева у критиците, които не са убедени в плановете му в рамките на три години да увеличи десетократно производството на електрически коли и да предложи на клиентите си щадяща околната среда система, която започва със соларни клетки на покрива на къщата и завършва с контакта за електрическата кола в гаража. 

Книжата на производителя първоначално се изстреляха с 6,2 на сто в разширената сесия, но след това отстъпиха леко до ръст от 4 на сто до 211 долара за акция. Цената при приключване на редовната сесия бе 202,24 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Мише, ето това познай къде се произвежда :):) еми не, не е в китай, там най много да им шият стелките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още