IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчете пето поредно тримесечие с рекордна загуба

Илон Мъск потвърди производствената цел за Model 3 и отрече нуждата от допълнително набиране на капитал, но направи нескопосани коментари пред анализаторите

09:27 | 03.05.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки отчетената рекордна загуба производителят на електрически автомобили Tesla надхвърли очакванията на пазара за началото на годината. Освен това компанията на технологичния милиардер Илън Мъск съобщи за напредък по проблематичното производство на Model 3, предаде Ройтерс. 

Свободният паричен поток на компанията възлиза на около 1 млрд. долара, след като през последното тримесечие Tesla похарчи 277 милиона долара - необичайно малко благодарение на отложени разходи и на депозитите на клиенти.

Въпреки увеличените разходи главният изпълнителен директор Илън Мъск посочи, че компанията няма да има нужда да набира повече пари, защото върви към сглобяването на около 5 000 броя Model 3 за седмица до края на второто тримесечие. Двукратно отложената цел е от решаващо значение за способността на Tesla да генерира пари и да постигне рентабилност, твърдят цитирани от Wall Street Journal анализатори.

Увеличеният темп на производство, съчетан с плановете за намаляване на капиталовите разходи, трябва да помогне на концерна да генерира положителен паричен поток през втората половина на годината и да бъде печеливш през третото и четвъртото тримесечие.

Това би било голяма промяна спрямо първото тримесечие. В него загубата се е увеличила от 330,3 млн. долара през същия период на миналата година до 709,6 млн. долара (592,1 млн. евро). Това е пето поредно тримесечие с рекордна загуба.

В същото време приходите от продажбите са нараснали с 26% до 3,4 млрд. долара. По този начин резултатите надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Коригираната загуба на акция възлиза на 3,35 долара (предходната година: 1,33 долара). Анализаторите очакваха загуба от 3,54 долара за ценна книга. В резултат на по-добрите от очакванията резултати акциите поскъпнаха с 1,4%.

След няколко нескопосани коментара на Илон Мъск в интернет и в разговора с анализатори обаче книжата поеха силно надолу. Така например предприемачът коментира заглавието „Tesla надмина очакванията“ на Techcrunch в Twitter с „La, la, la“. Тогава все още акциите отчитаха лек ръст, но след подобен странен коментар в разговора с анализаторите след публикуването на тримесечните резултати цената се срина с повече от четири процента.

Малко преди това Мъск отговори на въпроса на анализатора за брутния марж на Tesla: "Продължаваме с YouTube. Тези въпроси са толкова скучни. Това ме изнервя". После той и другите ръководители отговориха на няколко въпроса от фена на Tesla и водещ в Youtube Гейли Ръсел.

Към края на разговора с анализаторите Мъск отново се изяви. Според Bloomberg той е препоръчал на инвеститорите да не купуват акции от компанията си, ако имат проблем с променливи цени.  

За третото и четвъртото тримесечие на 2018 г. Tesla очаква печалба, основана на американския счетоводен стандарт GAAP, и положителен паричен поток. Компанията намали инвестиционните си прогнози за годината от 3,4 млрд. до 3 млрд. долара.

Облекчение сред инвеститорите предизвика фактът, че Tesla потвърди целите си за първия си автомобил за средната класа Model 3 въпреки производствените проблеми и твърди, че до средата на годината ще сглобява по 5000 коли на седмица. Напоследък концернът постига известен напредък след трудния старт на масовото производство. През последната седмица на април Tesla е сглобила 2270 броя Model 3, в края на март броят им бе само 2020. Амбициозните цели на Мъск бяха неспазени по-рано на няколко пъти.

Tesla получи над 400 000 резервации за превозното средство. Главният изпълнителен директор искаше още в края на миналата година производството да стигне 5000 автомобила на седмица. Тази цел беше отложена за края на юни. В края на март Tesla построи едва 2000 Model 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Тесла не е бизнес а държавно финансиран експеримент. Нещо като Епъл и Гоогъл, но с тази разлика че не са реализирали печалба вече толкова години и субсидиите продължават, което е в ущърб на конкуренцията. Тук не става въпрос за бъдещето на електричките, а затова дали компанията е рентабилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Ти би ли купил някой, който не може да сглоби един автомобил като хората и това го знаят всички "потенциални" кандидати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
markov
преди 5 години
Вчера видях един модел S по варненските улици. Може пък да не фалира а да ги купи някой голям и да ги спаси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Аз пък си мислех, че най-лошото за един инвеститор е липсата на базови математически умения и 15-20 часа на месец за четене на отчети и 20-30 часа за четене на разни книги в търсене на нови идеи :)Човекът от долната статия си изкарва парите като разглобява разни неща и продава докладите си на различни компании. Казва, че батерията и окачването на Тесла 3 са уникални, но сглобката на самата кола била като на Киа от 90-те години. Явно не им е силата на Тесла в сглобяването на коли :)Munro Tesla Model 3 Teardown Report Provokes Teslahttps://cleantechnica.com/2018/04/29/munro-tesla-model-3-teardown-report-provokes-tesla/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 5 години
не ми бяха нужни още доказателсва към изказването ми, но мерси :):)и пиши на кирилица ;) ... песимизма било най-лошото нещо за инвеститорите, леле-малее! ... както и да е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Taka li A ti si neshto oshte po losho NEUK SI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 5 години
ти си даже по дразнещ от неуките *** по надолу ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
lyusien
преди 5 години
Песимизва е най лошото нещо което може да се случи на инвеститорите и ако бъдат обхванати от него те ще загубят много пари Тесла и Мъск са на финалната права и много скоро всички които кряскат срещу него във форумите като този ще млъкнат Тесла и ел автомобили са обречени на успех Особенно в големите градове Калифорния Тексас Северна и Западна Европа Австралия и Канада Милиони ел автомобили ще се появят по шосетата още тази и следващата година Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
bghighlander
преди 5 години
До сега щеше да е фалирал 1000 пъти тоя "гениален иноватор" ако не го крепеше САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 16
DELCHO SMOKA
преди 5 години
Както съм казвал и преди, Тесла е тотална пирамида! Илон Мъск е клоун, който е набеден за иноватор и самия той е брандиран като маркетингов продукт!След Пейпал, където той е просто сред акционерите, а не създател или двигател на модела, реално няма печеливша компания или бизнес!Мега разбирач по ракети, по подземни влакове пресичащи континенти, по изкуствен интелект, по безпилотни коли и още какво ли не... На всичкото отгоре и плейбой с Амбър Хърст! Тоя пич изглежда е от Криптон!Тесла е тотален балон и пазара малко по малко започва да го осъзнава, колкото и глупави да са 99% от инвеститорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още