IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отлага поне със седмица възстановяването на производството в Шанхай

Строгите мерки в града и липсата на достатъчно части принуждава компанията да работи и през тази седмица с ограничен капацитет от 1200 коли на ден

11:45 | 16.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. отлага поне със седмица пълното възстановяване на производството в своя завод в Шанхай до нивата отпреди наложените от градските власти ограничения заради коронавирусните огнища съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с проблема.

Първоначално компанията планираше да увеличи производството в китайския си завод до 2600 коли на ден от 16 май.

Според нова информация обаче Tesla ще се придържа към график от една смяна във фабриката си през настоящата седмица при дневен производствен темп от 1200 превозни средства. Компанията добавя, че сега очаква да увеличи дневната продукция до 2600 броя от 23 май. 

Tesla трябва да намери начин да удвои броя на работниците, живеещи и спящи в близост до производствени линии, за да поддържа операциите в т.нар. „затворен цикъл“, добавят източниците.

На концерните в Шанхай им е позволено да поддържат производството, ако са осигурили на работниците възможност да останат да живеят в производствените съоръжения, тъй като в града има зони, където е забранено свободното придвижване на обществени места.

Друг проблем, с който се сблъсква Tesla, е недостигът на някои компоненти, тъй като доставчиците и логистичните компании в Шанхай и близките райони все още не успяват да възстановят своята дейност.

Очаква се управата на Шанхай да облекчи значително мерките в града на 1 юни.

В средата на миналата седмица държавната китайска медия Shanghai Observer съобщи, че Tesla е успяла да извърши първия износ на произведени в гигафабриката в Шанхай превозни средства след повторното отваряне на съоръжението на 19 април. Става въпрос за пратка от 4767 електромобила за Словения.

От 19 април, когато Tesla рестартира работа във фабриката си, до края на месеца компанията е успяла да произведе 10 757 автомобила в завода си в Шанхай и си постави цел да достигне дневен производствен темп от 2600 превозни средства до 16 май.

Продажбите на автомобили в Китай отчетоха най-големия си спад за последните две години през април, тъй като продължаващите блокади заради коронавирусните огнища в страната притискат производството и не позволяват на потребителите да посещават шоурумите в засегнатите райони.

Търсенето на пътнически превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света по обем се понижи с 35,7% през миналия месец на годишна база до 1,06 милиона броя, като това е най-големият спад от март 2020 г., когато пандемията от коронавирус се превърна в световен здравен и икономически проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още