Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Tesla отново е големият победител на автомобилния пазар в Германия

Продажбите на най-големия автомобилен пазар в Европа се свиват с 35 на сто през октомври

Tesla отново е големият победител на автомобилния пазар в Германия

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. отчита най-голям ръст при продажбите на германския автомобилен пазар през октомври, докато местните лидери, като Volkswagen AG, BMW AG и Daimler AG, регистрират понижения на годишна база, сочат данните на Федералната служба за моторни превозни средства KBA.

Продължаващият недостиг на полупроводници в глобален мащаб помрачава представянето на традиционните автомобилни концерни като Mercedes-Benz и Audi, които отчитат понижения и за първите десет месеца на годината съответно с 23,3% и 10,3 на сто.

Общите продажби в Германия през октомври се свиват с 35 на сто до 178 683 броя, докато за периода януари-октомври те се понижават с 5,2% до 2 196 244 броя.

Продажбите на Tesla през миналия месец нарастват с 483% до 1469 превозни средства, като компанията продължава да увеличава своя пазарен дял на германския пазар.

Компанията на Илон Мъск се възползва от пазарния дебют на своя електрически Model Y през август, който се произвежда в Китай и се внася в Европа. Същият модел се очаква да бъде изграждан в строящия се към момента завод на Tesla край Берлин.

Марката електрически автомобили Polestar, собственост на Volvo, също се възползва от растящия интерес на потребителите към електромобилите, отчитайки 85% ръст на продажбите през октомври до 325 броя.

Общите продажби на електрически превозни средства през миналия месец в Германия нарастват с 32%, като пазарният им дял се увеличава до 17,1%. Регистрациите на плъгин хибриди се свиват с 4,5%, като делът на този сегмент достига ниво от 13,3%.

Продажбите на дизелови автомобили се понижава с 57 на сто, като пазарният им дял се свива до 1,73%. Спадът при бензиновите модели достига 44%, като те остават сегмента с най-голям дял в страната - 36,2%.

Въпреки че продажбите на Volkswagen се понижават с 40,2% до 28 211 броя през октомври, марката остава най-популярният бранд в страната с пазарен дял от 15,8%. Audi, също част от групата на VW, отчита спад при регистрациите през изминалия месец от 57,7% до 8842 броя и пазарен дял от 4,9%. Продажбите на Skoda се свиват с 55 на сто до 7661 броя, като делът на чешката марка в Германия за октомври е 4,3%.

Регистрациите на Mercedes-Benz отчитат спад от 45% до 17 978 броя, като марката запазва второто място с пазарен дял от 10,1%.

Продажбите на американския концерн Ford се понижават с 39,9% до 9968 броя. Пазарният дял на компанията е пети по големина в Германия – 5,6%.

По отношение на марките от групата на Stellantis продажбите на Citroen и Opel се понижават съответно с 38%, 28 на сто, докато тези на Fiat и Peugeot отчитат спад от по 16%.

Въпреки понижението Opel запазва четвъртото място в страната с пазарен дял от 6,8%.

Третият по големина на пазарния дял автомобилен концерн BMW отчита спад на продажбите с 16 на сто до 17 452 броя.

Общите продажби в страната на частни и корпоративни клиенти се свиват с по 35 на сто.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
0pk
преди 6 месеца
Като станат съразмерни продажбите, тогаз им мерете ръста. Инак като гледам графиките на картинката, пшката на Теслата не е най-дълга. :D
2
 
1
 
3
преди 6 месеца
Оня ден някой тук, не помня кой, разсъждаваше компетентно,че Тесла стигнали пика си и общо взето само в щатите още се котирали....
2
 
3
 
2
zelka007 до: michaelis23
преди 6 месеца
мише , туй за нови каляски , не за дърти пушилки ... кат пусна материал за гробниците , ще се разпишеш ... :))) ... засега си трай ...
5
 
3
 
1
преди 6 месеца
Илиев биуетите за Швабия не са скъпи хои и виж с очи какво се търкаля по тамошните улици шот аз го гледам секи ден .... а тва са диезели ...

Още от Новини
Fiat Chrysler ще се признае за виновен в САЩ по обвиненията за „Дизелгейт“