IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново изнася произведени в Шанхай електромобили

Първата експортна пратка от гигафабриката включва 4767 електромобила, натоварени на кораб за Словения

15:33 | 11.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. извърши първия износ на произведени в гигафабриката в Шанхай превозни средства след повторното отваряне на съоръжението на 19 април, съобщава Ройтерс. Става въпрос за пратка от 4767 електромобила за Словения, информира държавната китайска медия Shanghai Observer.

Товарен кораб на Glovis Splendor, компания, предлагаща транспортни услуги за превозни средства по море, е отплавал в сряда сутринта от Шанхай към словенското пристанище Копер.

„Tesla много бързаше да натовари новите коли от производствените линии на кораба вчера следобед“, добавя Shanghai Observer, цитирайки митнически служител. 

Концернът също така е уредил доставката на 4100 автомобила в петък (13.05). Целта на Tesla за 2022 г. е да изнесе от своята фабрика в Шанхай 300 хил. електромобила.

Пратката отразява усилията на Tesla да възстанови обичайния темп на операциите си в Шанхай, където се сглобяват Model 3 и Model Y за продажба в Китай и за износ.

През април компанията не успя да изнесе нито един електромобил, според Китайската асоциация за леки автомобили, тъй като строгата политика на Пекин срещу коронавируса принуди концерна да редуцира рязко своето производство.

Продажбите на компанията в Китай се свиха с 98% през април на месечна база, показват още данните на асоциацията.

Повторното отваряне на фабриката на 19 април беше извършено с помощта на градската управа на Шанхай и широко отразено от китайските медии. Възобновяването на работата в съоръжението беше представено като пример за това как градът се опитва да запази бизнеса активен, като същевременно следва строгата анти COVID политика.

От 19 април до края на месеца Tesla е успяла да произведе 10 757 автомобила в завода си в Шанхай и си постави цел да достигне дневен производствен темп от 2600 превозни средства до 16 май.

Продажбите на автомобили в Китай отчетоха най-големия си спад за последните две години през април, тъй като продължаващите блокади заради коронавирусните огнища в страната притискат производството и не позволяват на потребителите да посещават шоурумите в засегнатите райони.

Търсенето на пътнически превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света по обем се понижи с 35,7% през миналия месец на годишна база до 1,06 милиона броя, като това е най-големият спад от март 2020 г., когато пандемията от коронавирус се превърна в световен здравен и икономически проблем.

Провинция Дзилин, където редица компании, включително Toyota Motor Corp., Volkswagen AG и производителят на автомобилни части Robert Bosch GmbH, оперират с фабрики, едва наскоро започна да облекчава коронавирусните мерки, които притискаха производството.

Продажбите на превозни средства, използващи нов тип енергия, в Китай в същото време нараснаха със 78,4% на годишна база през април до 282 хил. броя. На месечна база обаче се понижават с 47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още