IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново отчете рекорд на доставките

Компанията на Илон Мъск надмина с лекота очакванията на анализаторите с ръст на доставките от 20% и 73% на тримесечна и годишна база

09:39 | 03.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъск по време на посещение на строящата се фабрика в Грюнхайде. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Мъск по време на посещение на строящата се фабрика в Грюнхайде. Снимка: Bloomberg LP

Въпреки кризата с чиповете производителят на електрически превозни автомобили Tesla достави повече превозни средства от очакваното през третото тримесечие и постави нов рекорд. По собствена информация американската компания е продала 241 300 броя от юли до септември. Това е увеличение с цели 73% в сравнение със същото тримесечие на предходната година и ръст от 20% в сравнение с предходното тримесечие.

Резултатите надхвърлят средната оценка за доставки на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg, която бе за 223 677 коли, и също така надминават средната прогноза за 221 952, която Tesla очакваше. Последните резултати бяха по-високи от предишния рекорд на компанията - 201 250 автомобила през второто тримесечие.

„На фона на недостига на чипове, който значително надхвърли автомобилното пространство и логистичните проблеми в световен мащаб, тези цифри изпъкват и говорят за траектория на търсене на електромобили, която изглежда доста стабилна за Tesla, насочена към 4Q и 2022 г.“, казва анализаторът Дан Вайс от Wedbush Securities в бележка до клиентите си.

Така резултатът бележи шестото тримесечие с ръст за Tesla. Производството през трите месеца се е увеличило с 15% в сравнение с предходното тримесечие до 237 823 автомобила.

Цената на акциите на лидера на пазара на електромобили затвориха в петък с лека промяна до 775,22 долара. Акциите са поскъпнали с по-малко от 10% тази година и изпреварват по-широкия индекс S&P 500, към който се присъединиха през миналата година.

Данните на Tesla са доста добри спрямо тези на останалата част от индустрията, която като цяло отбеляза спад на продажбите на автомобили в САЩ през последния тримесечен период поради ограниченията на производството заради проблемите във веригата за доставки. General Motors Co., която през септември затвори ключови заводи за камиони, понесе най-големия удар, като продажбите ѝ на родния пазар спаднаха с една трета през последното тримесечие.

Tesla не показва какви са продажбите ѝ по географски райони, но САЩ и Китай са най-големите ѝ пазари. В момента Tesla произвежда Model S, X, 3 и Y във фабриката си във Фримонт, Калифорния, и Model 3 и Y в завода си в Шанхай. Повече от 96% от продажбите през това тримесечие са на Model 3 и Y.

Новите заводи на компанията в Остин, Тексас, и до Берлин са близо до завършването З си. За първи път Tesla ще проведе годишното си събрание на акционерите от фабриката в Остин в четвъртък. Мартин Виеша, ръководител на връзките с инвеститорите на Tesla, не отговори пред Bloomberg на въпроса дали Tesla е преместила корпоративната си централа в Остин.

През септември Мъск изпрати имейл до служителите, призовавайки всички да „са супер хардкор“, за да „осигурят прилични данни за доставките за третото тримесечие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Ти мани го импа:) А се сещам за д.Еб. Ила Жеков, който преди 2-3 г някъде броеше всяка седмица доставките на Тесла и смяташе с нетърпение дните до фалита им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хах ... импе , тия фалират все по абсурдно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още