IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отваря фабриката си в Ню Йорк, за да прави вентилатори

Това стана факт, след като кметът на Ню Йорк Бил де Блазио поиска помощта на Илон Мъск

09:42 | 26.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският автомобилен производител Tesla Inc. ще отвори завода си в Ню Йорк „възможно най-скоро", за да произвежда вентилатори за пациенти с коронавирус, заяви главният изпълнителен директор Елон Мъск в Twitter в сряда.

Главният изпълнителен директор на Medtronic Plc Омар Ишрак каза пред CNBC по-рано през деня, че производителят на медицински изделия е започнал сътрудничество с Tesla, която е напът да започне производството на вентилатори във Фримонт.

Туитът на Мъск се случва, след като кметът на Ню Йорк Бил де Блазио поиска помощта на Мъск за снабдяване на вентилатори миналата седмица. По-рано през седмицата Tesla купи болнични вентилатори от Китай и ги превози до САЩ, каза Мъск във вторник. Същевременно той написа, че компанията ще произвежда вентилатори, ако има недостиг.

Правителствата по целия свят се обръщат към автопроизводителите и аерокосмическите компании да помогнат за закупуването или изработването на апарати за обдишване и друго медицинско оборудване.

Ню Йорк е засегнат особено тежко от пандемията на коронавирус, с 285 смъртни случая и над 30 000 заразени. Това са повече съобщени случаи на коронавирус от всички други щати в страната.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо издаде заповед на 20 март, изискваща всички несъществени предприятия да се затворят в опит да се ограничи разпространението. Д-р Дебора Биркс, координаторът на оперативния щаб на Белия дом, също заяви, че всеки, който е бил в Ню Йорк наскоро, трябва да остане в карантина в продължение на 14 дни, за да предотврати разпространението на вируса.

Tesla е една от няколкото технологични компании, предоставящи медицински консумативи за САЩ на фона на недостиг. Apple дарява 10 милиона защитни маски за лице N95 на медицинската общност в САЩ, както обави в сряда главният изпълнителен директор Тим Кук. Facebook също ще дари 720 000 маски, които е закупил по време на калифорнийските пожари и планира да осигури още милиони маски.

Няколко технологични компании, включително Microsoft, Twitter, TikTok и Facebook, допринасят също така с ресурси за провеждане на хакатон, за да насърчат разработчиците да създадат технологични решения за пандемията COVID-19.
 
Междувременно и другата голяма компания на Мъск – SpaceX, се включва в битката. Тя прави дезинфектанти за ръце и предпазни маски за лице и ги дарява на местни болници и други фирми, става ясно от фирмена бележка, изпратена на служителите през уикенда.

В много болници вече липсват лични предпазни средства, вентилатори и други консумативи, тъй като техният персонал е затрупан от работата по борбата с пандемията на коронавирус. Медицинските работници се насочиха към социалните медии, използвайки хаштагове като "#getmeppe или #getusppe", молейки за доставка на дезинфектанти, кърпички, респираторни маски, очила или предпазители за лице, ръкавици и хирургически маски, за да ги предпазят от предаване на зараза. 

Аерокосмическата компания на Илон Мъск е заявила на служителите чрез вътрешна докладна записка, че през уикенда е създала 75 предпазителя за лице и ги е доставила на Cedars Sinai, местна здравна система в близост до седалището си в Хоторн, Калифорния. Тя също така е дарила 100 защитни костюма "tyvek" на медицинския персонал в болницата и увеличава усилията си за производство и разпространение на дезинфектанти за ръце, които "отговарят на указанията и са ефективни при убиването на коронавирус COVID-19." Служителите също са убедили SpaceX да бъде домакин на акция по кръводаряване с Американския червен кръст в Хоторн по-късно тази седмица, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jakov_stoyanov
преди 3 години
Чакам кога мога да купя Tesla в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още