IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира да запази „аварийния режим“ в завода в Шанхай до средата на юни

Компанията се опитва да стартира втора смяна в съоръжението от следващата седмица, за да върне производството до обичайния му темп от 2100 коли на ден

12:01 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. планира да запази схемата на затворен цикъл за своите работници в завода в Шанхай до средата на юни, съобщава Bloomberg. Този начин на работа, съобразен с коронавирусните мерки на града, принуждава работниците да живеят и да изпълняват своите професионални задължения в комплекса на работодателя си без правото да го напускат. В същото време управата на Шанхай и на други градове в страната се стреми да облекчи мерките срещу заразата в началото на следващия месец, акцентирайки върху засилено тестване.

Хиляди служители на Tesla спят на пода на фабриката край Шанхай, докато работят 12-часови смени, шест дни в седмицата, за да възстановят производството след едноседмична пауза поради коронавирусната блокада. Tesla иска да премести тези работници в общежитие и да задържи затворения цикъл до 13 юни, споделят източници, запознати с темата. 

Tesla също се опитва да започне работа на две смени още следващата седмица, така че производството на автомобили да се осъществява денонощно, за да се наваксат загубите.

Ръководителите на местния бизнес на концерна сега преговарят с властите в Шанхай. Служителите могат да бъдат настанени във временни общежития или свободни центрове за изолация, добавят източниците.

Tesla се надяваше, че повечето работници могат да бъдат превозвани с автобуси от собствените си домове до фабриката ежедневно, но идеята беше отхвърлена.

Съвместните предприятия на китайския автомобилен производител SAIC Motor Corp. -- SAIC Volkswagen Automotive Co. и SAIC General Motors Corp. -- също привличат повече работници в своите фабрики, които да работят при ограничени условия за придвижване, споделят други източници.

Използван за първи път по време на Олимпийските игри в Пекин като начин за ограничаване на контактите между спортистите и помощния персонал от останалата част от обществеността, схемата на затворен цикъл обикновено изисква работниците да останат на своето работно място без право да се връщат в домовете си, докато трае определено събитие, като същевременно трябва редовно да се тестват за коронавирус.

Подобни мерки се използват в Шанхай, което позволява на финансовия център на Китай да възобнови частично своята бизнес дейност при текущите условия.

Ограниченията продължават

Шанхайските власти наложиха строги блокади в някои части от града, затваряйки милиони жители в домовете им в продължение на няколко седмици, докато по-широките усилия на Китай за ограничаване на коронавирусните огнище не дадат търсените ефекти.

Въпреки че вече има признаци за разхлабване на мерките в Шанхай, продължават да важат редица ограничения, при които жителите трябва да получат специални пропуски, за да напускат своите жилища.

Ако все пак Tesla успее да се пребори за две работни смени в своята единствена фабрика в Китай, производството на концерна може да нарасне до около 2011 автомобила на ден, колкото е обичайната дневна продукция на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още