IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира износ на китайския Model 3 към Европа още този месец

Автомобилът ще бъде доставен в повече от 10 страни, включително в Германия, Франция и Швейцария

11:09 | 20.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. ще започне да изнася произведени в своя завод край Шанхай седани Model 3 към Европа по-късно този месец, тъй като компанията на милиардера Илон Мъск се стреми да увеличи продажбите на един от най-бързо развиващите се пазари на електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Автомобилът ще бъде доставен в повече от 10 страни, включително в Германия, Франция и Швейцария, се казва в изявление, изпратено от компанията през WeChat в понеделник. Фабриката на компанията в Шанхай – нейната първа извън САЩ - е отворена за местни доставки от началото на тази година.

„Надяваме се да служим на глобалните ни клиенти като глобална фабрика“, заяви производственият директор на Tesla в шанхайския завод Сонг Ганг в интервю пред местни журналисти. 

Фабриката в Шанхай помогна на Tesla да се разшири в Китай. Компанията заяви, че съоръжението разполага с производствен капацитет от 200 000 превозни средства годишно. Месечните регистрации на произведените в Китай модели Tesla достигат близо 11 000 броя в продължение на няколко месеца, като през септември техният брой е 10 881.

Вариантът, който Tesla първоначално ще изнася за Европа, е стандартният Model 3. Автомобилът извършва пробег с едно зареждане от 468 километра, като цената му е приблизително 40 300 долара в Китай, без да се включват държавните субсидии. Този месец Tesla понижи цената на модела си в Китай, тъй като производителят започна да използва по-евтини батерии, доставяни от местната Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.

Продажбите на електрически превозни средства в Европа продължават да растат с бързи темпове и изглежда, че Старият континент може да изпревари Китай в близко бъдеще, съобщи преди месец базираната в Лондон компания за пазарни изследвания на автомобилния сектор Jato Dynamics. Tesla вече строи нова производствена фабрика близо до Берлин, първата ѝ в Европа.

Базираната в Калифорния компания също заяви, че е решена да разшири инвестициите си в Китай. Тя планира да удвои производствените си възможности, обхвата на своята мрежа за продажби и услуги, съоръженията за зареждане на инфраструктура и броя на работниците си.

Още преди месец източници, запознати с темата, заявиха, че Tesla планира да доставя автомобили, произведени в Шанхай, до други страни в Азия и Европа. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск заяви през 2019 г., че съоръжението ще произвежда само по-евтини версии на седана Model 3 и кросоувъра Model Y за Китай и прогнозира, че ще има достатъчно силно местно търсене, което потенциално ще изисква изграждането на няколко завода в страната.

Произведеният в Китай Model 3 за доставка извън страната вероятно ще започне масово производство през четвъртото тримесечие, посочват източниците, добавяйки, че целевите пазари включват Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, както и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
китайският завод пиле шарено , е за китай , япония , южна корея , австралия и нова зенландия ... в индия ще строят друг + гигантска фабрика за батерии ... :))) ... това е изключение в момента , щото на европейският пазар имат чакащи клиенти за десетки хиляди бройки ... пуснат гигафакторито в берлин , друга песен ще запееш ... ти речи що спреха sprinter-ите в рассията , таман пуснаха завода и айде ... :))) ... под сурдинка , качеството на сглобката на мужиците не отговаряло на стандарта на мерцедес , смятай щом са по-зле и от турските мустакати ... ами то и без това ги шамаросват турците с дронове навсякъде по света , що па да не са по-добри и в автомобилите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
данъчните не ги грее ти кво планираш , при печките има постоянно пълзящи нагоре еко ставки , дори и в консервативна България ... и все по-трудно ще минават технически прегледи ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
тесла не може да насмогне на техният си пазар в усато , затова изнасят от китай ... за Европа е изключение , щото имаме зверски мита от чайниците еле па за автомобилите ... ама смятай какво е търсенето , що ще преглътнат митата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Пита се в задачата, защо заводите са китайски,а теслите се броят за американски.Аз не ги броя така.Made in China си е Made in China.Who cares, чий е PR-а....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
аз обаче планирам да съм поне още 2 петилетки с нафталинката, после вече може и на конь .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Ей, доживяхме китайците да правят по-качествени тесли от американците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още