IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla подписа договор с китайска компания за доставка на литий

Според базираната в провинция Съчуан Yahua общата стойност на договора възлиза на между 630 и 880 милиона долара

12:17 | 30.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cristobal Olivares/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Китайската компания Sichuan Yahua Industrial Group Co Ltd заяви, че е подписала сделка за доставка на литиев хидроксид за батерии с американския производител на електрически превозни средства Tesla Inc за следващите пет години.

Базираната в провинция Съчуан Yahua определи общата стойност на договора, подписан от изцяло притежаваното от нея дъщерно дружество Yaan Lithium, на 630-880 милиона долара за периода 2021-2025 г., съобщава Ройтерс. 

Анализатори от Daiwa Capital Markets изтъкват, че става въпрос за доставка на литиев хидроксид в размер на 63 000-88 000 тона, или по 12 600-17 600 тона годишно.

През май Yahua въведе в експлоатация завод за обработка на литиев хидроксид с годишен капацитет от 20 000 тона в град Яан, след като извърши промени, с които удвои капацитета на съоръжението, въпреки че свръхпредлагането и въздействието на COVID-19 върху търсенето на литий притиснаха цените.

Tesla, чиято цена на акциите нарасна с около 700% през тази година, стартира доставките на произведените във фабриката ѝ край Шанхай електромобили още през декември 2019 г. Компанията вече приема доставки на литий, основен компонент в нейните батерии, от китайската Ganfeng Lithium, един от най-големите производители на алкалния метал в света.

Сделката с Yahua изтъква силният фокус на Tesla върху литиевия хидроксид „особено с оглед на нарастването на производството на Model Y“, който се произвежда в Шанхай, пишат анализаторите от Daiwa.

„Очакваме Ganfeng да продължи да бъде основният, ако не и най-големият доставчик на литиев хидроксид за Tesla на фона на това силно търсене“, подчертават от консултантската компания.

Миналия месец Tesla получи разрешение да започне продажбата на своя електрически SUV модел в Китай.

Акциите на Yahua поскъпнаха с 10% в края на днешната търговия до 19,95 юана (3,05 долара) за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Нали мъск щеше да добива огроооомни количества литий от пясъкът на пустинята? Какво стана, ърм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още