IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla прави още една стъпка към първия си чуждестранен завод

Компанията на Илон Мъск е регистрирала ново дружество в Шанхай, на което е едноличен собственик

11:13 | 15.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С регистрацията на компания в Китай американският производител на електрически автомобили Tesla се готви да изгради своя първи чуждестранен автомобилен завод - в Шанхай. Според данни на китайското правителство дъщерното дружество на Tesla в Хонконг е единственият собственик на новорегистрираната компания – ключов сигнал, че Tesla възнамерява да работи в Китай без досега традиционния местен партньор в съвместно предприятие, предава Bloomberg. 

Новата компания с име Tesla Shanghai Co Ltd ще има седалище в индустриалната зона Пудон. Нито Tesla, нито местните власти на Шанхай са коментирали регистрацията на новата компания. По време на конферентния разговор с анализаторите в началото на май изпълнителният директор на американския производител Илон Мъск обяви, че е подал подобни документи.

Некитайски автомобилни производители в момента изграждат автомобили с местни партньори, за да заобиколят иначе дължимото мито в размер на 25%. Поне досега Tesla отказваше да поеме по този път – заради опасения за технологичния трансфер. Оттогава САЩ засилено упражняваха натиск над китайската страна с цел да смекчат правилата за създаване на съвместни дружества.

Още през миналата година Wall Street Journal писа за постигнато споразумение за строежа на завод в Шанхай. Формално обявяване се очакваше до края на годината, пишеше в материала на изданието. Очевидно обаче бюрократични препятствия са забавили вземането на решение за допускане на заводи, изцяло собственост на чуждестранни инвеститори.

Анализатори очакват, че на концерна ще му трябват поне три години, преди да може да стартира производството си в Китай. Най-големият проблем ще е създаването на китайска верига за доставки.

Китай вече се превърна в нишов външен пазар за Tesla. Внесените от САЩ автомобили се продават в големи градове, като Пекин и Шанхай. Пекин залага напълно на налагането на електромобилите на пазара и цели през 2025 г. продажбите да минат 7 млн. броя. С евентуално производство в Китай Tesla може значително да увеличи своя пазарен дял там.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
ми ако не е на държавна субсидия си е акана валат, ти како си се костюмирал в нов костю а стар *** ... :)) я върни неколко статии надззад да видиш че го преустановяваха тоя светая светих модел 3 и кат бех в Буллгаристан не видех НИТО ама НИТО една Тесла .... твойта къде е ?!?.... :)) селянддури ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
първи сигнал че Китай влиза в правия път на честната търговия ! Браво на рижия перчем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Лоши новини за Тесла! Компания в Китай, поредната катастрофа, продукция по 500 бройки Модел 3 на ден! След още такива лоши новини, нищо чудно да обявят банкрут!!!хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още