IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla преговаря за строежа на голям завод в Германия

Политици от Рейнланд-Пфалц и Заарланд се конкурират с Холандия за подслоняване на европейската Gigafactory

08:43 | 31.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електрически автомобили Tesla обмисля да изгради голям производствен обект в Германия. Според материал на Wall Street Journal политически представители от Рейнланд-Пфалц и Заарланд са провели вече предварителни разговори с компанията за производствен обект във федералните провинции. Те се считат за идеален кандидат заради близостта си до Франция – най-важният пазар на американския концерн в Европа. 

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви наскоро в Twitter, че Германия е "предпочитан избор" за производствено съоръжение в Европа. Той заяви, че завод в близост до германско-френската граница край страните от Бенелюкс би имал смисъл. Според материала на вестника разговорите с двата германски региона са все още на ранен етап, а самият производител на автомобили не ги е коментирал.

 

Въпреки това Германия може да не е единственият кандидат, защото, както се твърди в материала на WSJ, компанията e преговаряла и с представител на Холандия за производствената си база. В Холандия е и европейското седалище на Tesla. Дискусиите ще се съсредоточат върху производствена база, която произвежда както автомобили, така и батерии.

Досега Tesla създава своите автомобили предимно в калифорнийския си завод във Фримънт, близо до Сан Франциско. Батериите пък се произвеждат в Рено, Невада. Наскоро компанията обяви плановете си да изгради първия си завод в чужбина - в Шанхай. В Германия Tesla има по-голямо присъствие от миналата година, когато компанията придоби базирания в  Рейнланд-Пфалц производител на машинно оборудване Grohmann.

Мъск възнамерява да ускори глобалната експанзия на концерна, като добави производствен капацитет в Китай и Европа - двата най-големи региони в света за продажби на електрически автомобили.

Заводът, който Tesla наскоро се съгласи да построи в Китай, ще има капацитет от 500 000 автомобила годишно - голяма фабрика за стандартите на автомобилната индустрия. Това кара европейските официални лица да се надяват Tesla да има подобни планове за своята фабрика и на Стария континент.

Дискусиите за европейската Gigafactory се случват на фона на опитите на Tesla да увеличи производството си в условията на ръст в производството на нови електрически модели от производители като General Motors, Ford Motor Co., Volkswagen AG, BMW AG, Renault-Nissan и Jaguar.

Tesla ускорява производството на своя компактен седан Model 3 и подготвя компактen SUV, наречен Мodel Y. Тези две превозни средства биха могли да помогнат за преобразяването на Tesla от нишова луксозна марка в компания за масови автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
https://cleantechnica.com/2018/07/31/breaking-panasonic-to-increase-gigafactory-cell-production-more-than-30-by-end-of-2018/:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
До 1 Император Виж умнико когато голяма компания като Тесла има намерение да построи завод в Китай или Европа тя си изготвя бизнес план -с цели мощности работници пазар осигуряване на инвестиции и сервизна мрежа Така че не се притеснявай за парите им Светът в момента е пълен с евтини пари По важни са идеите Там разсъждават по различно от българските бизнесмени на прехода на които любимата им фраза е " Не ни давайте съвети дайте ни пари " Там разсъждават различно " Даите ни добри съвети идей и обосновки и не се притеснявайте за пари Парите са работа на банки инвеститори хедж фондове и пенсионни фондове С достатъчно ниски лихви И Ти с малкото си мозъче не разбра ли че Тесла и Илон Мъск са обречени на УСПЕХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
vzhekoff
преди 5 години
Чакаме да видим финансовите резултати от Q2, а също и месечното производство от юли. Щото едни пeдалчeтa тук се пънаха как бил направил 5000 коли последната седмица, ама Блумбърг и пазарите друго мислят. Ако правят по 5000 на седмица, трябва за юли да са отпрали около 22'000 коли, което всички знаем, че няма никакъв начин да е станало.... Затова и акцията е трайно под 300, засега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още