IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla публикува данните за електромобила на жената от изложението в Шанхай

Превозното средство е било управлявано от бащата на собственичката, като спирачната система е работела изрядно преди катастрофата

11:52 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. публикува събраната информация от електромобила на Джан Яджоу, която се покачи върху автомобил Model 3 на изложението в Шанхай, облечена с тениска с надпис „Спирачките не работят“. Тя твърди, че електрическото превозно средство на Tesla, което тя е закупила, е катастрофирало заради неизправност в спирачната система, като в инцидента една не загива семейството ѝ.

Електромобилът Model 3, управляван от бащата на Джан, се е движил със скорост от 118,5 км/ч, непосредствено преди катастрофата, забавяйки до 48,5 км/ч след натискане на спирачките, посочват местни китайски медии, цитирани от Bloomberg.

Данните показват, че водачът е натискал спирачките повече от 40 пъти в последния половин час преди инцидента, като на редица места превозното средство се е движило с повече от 100 км/ч. 

От няколко месеца Джан и Tesla спорят относно това дали водачът е превишил позволената скорост и дали спирачната система не е отказала в един момент. От компанията на Илон Мъск посочват, че позицията ѝ се основава на данните, извлечени от електромобила, за които жената твърди, че са били манипулирани.

Публикуването на данните от въпросния електромобил, предоставени, след като местен китайски регулатор нареди на концерна да осигури на собственичката цялата налична информация от превозното средство за последните 30 минути преди катастрофата, подчертава една тежка седмица за Tesla в Китай.

Драмата започна в понеделник, по време на откриването на автомобилното изложение в Шанхай, когато Джан се качи на един от автомобилите на Tesla. Нейният протест беше отразен в социалните платформи, като с това инцидентът придоби глобална известност.

Първоначално Tesla омаловажи случката, посочвайки, че Джан е „добре позната“ на концерна с протестите си, но след това ѝ се извини публично, когато критиките по адрес на компанията започнаха да се натрупват.

Според китайската държавна информационна агенция Xinhua качеството на електрическите превозни средства на Tesla трябва да отговаря на пазарните очаквания, за да спечели доверието на потребителите. Няколко часа по-късно самата Китайска комунистическа партия (ККП) публикува коментар на своя акаунт в WeChat, в който изтъква, че Tesla трябва да уважава китайските потребители и да спазва местните закони и разпоредби.

Инцидентът се случва в момент, когато потребителските настроения към Tesla изглежда се влошават. Въпреки че компанията продължава да е най-големият производител на електромобили в света и да се радва на засилено търсене в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, тя е подложена на критичен обстрел заради „арогантното си отношение“ към китайските собственици на електромобили.

Редица клиенти се обръщат към социалните платформи, за да се оплачат от некоректното отношение и от привидната незаинтересованост от страна на служителите на компанията относно проблемите, свързани с електрическите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още