IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се надява на германска субсидия за завода си за батерии

Компанията може да е част от консорциум, който да получи финансиране по линия на IPCEI

10:31 | 27.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Photographer: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Aмериканският пионер в сферата на електромобилите Tesla кандидатства за федерални субсидии за производство и изследвания, свързани с акумулаторните батерии, в Германия, пише германският в. Handelsblatt, като цитира свои правителствени източници.

Не може да се назовават компании, които са кандидатствали за съответните средства. Като цяло субсидии могат да бъдат отпускани и за неевропейски компании, пояснява при поискване отговарящото за проекта Федерално министерство на икономиката.



Tesla е оставила запитването на Handelsblatt по въпроса без отговор. Пазарната стойност на компанията скочи над 100 милиарда долара в края на миналата седмица и тя вече е по-ценна на борсата от Volkswagen Group.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изненадващо обяви в края на 2019 г., че иска да създаде „Giga-Factory” в Грюнхайде, Бранденбург. В предприятието ще се произвеждат автомобили и акумулаторни клетки.

Министерството на икономиката на Германия в момента работи под силен натиск за реализирането на втори основен европейски проект за производство на батерии. Според министерството в проекта участват 14 държави членки на ЕС, включително Полша и Чехия в допълнение към Германия. Над 55 компании са част в проекта.

В понеделник участниците възнамеряват да подготвят на среща в министерството уведомлението за проекта до Европейската комисия. В началото на декември 2019 г. ЕК одобри рамката за помощ за първия проект за производство на батерии.

„Искаме конкурентни, иновативни и екологични батерии, произведени в Европа. За да ги създадем, ние обединяваме иновативната сила и потенциал на нашите компании“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред Handelsblatt.

Фактът, че Илон Мъск е известен като визионер, който е много по-напред от мудните германски производители на автомобили, беше доказан скоро и в Берлин  - в началото на ноември 2019 г., когато той получи наградата „Златния волан“ от „Bild am Sonntag“ и „Auto-Bild“ за Model 3 на неговата компания. Там той небрежно отбеляза проекта в Бранденбург и скоро след това Германия изпадна във възторг.

Неконвенционалният мениджър обаче използва много конвенционални методи, ако може да се докопа до пари, както показва примерът на Бранденбург. Като цяло неевропейските компании също биха могли да получат помощ в рамките на така наречените проекти IPCEI, според Министерството на икономиката на Германия. IPCEI означава „Important Projects of Common European Interest“ (Важни проекти от общ европейски интерес).

Европейската комисия вече бе одобрила първия такъв проект за производство на акумулаторни клетки през декември 2019 г. Държавите от ЕС, които участват в проекти на IPCEI, могат да отпускат помощ само след одобрение.

Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Тоест за Тед е нормално Германия да рекетира и ограбва своите автомобилни компании, а да финансира чужда ???? Не знам как е по германските закони, но по нашите това е подравяне на икономиката, деяние близко до измяна. За това глави трябва да падат... За нещастие сега в Европа изменничество то е норма, а не престъпление. Можеш ли да си представиш Тръмп да съсипва с милиардни санкции Форд, а да субсидира БМВ и Мерцедес?Ще пиша като акционерин писмо до Daimler с предложение да емигрират в Швейцария, да си преместят данъчна регистрация, централа, после да си евакуират от Германия и заводите !!!! Меркел и кликата и това заслужават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
ivan4o555
преди 4 години
Германското правителство иска да привлече Тесла, за да събуди от дълбокият летаргичен сън немските компании!Но те не вдяват и си искат дизелите.От тях само се чува, - ще направим това, ще направим онова?!Това ми напомня за соца, тогава всичко беше в бъдеще време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Виното може и да е старо,но булката трябва да е млада....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ха ха ... дядя вова ... я виж това VW ... знам че си фен ... :)))https://vwmylife.tumblr.com/image/159357576602
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
miccaelis
преди 4 години
оня ден некви тиради тука че са с най-големата капитализация .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Tesla се надява на германска субсидия за завода си за батерии Аз се надявам, германците най-накрая да се оттърват от всичките си кръвосмучещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още