IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се обърна към съда в опит да блокира митата на Тръмп върху вноса от Китай

Компанията страда от митата върху части за своите електромобили

21:47 | 23.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla заведе дело срещу администрацията на Доналд Тръмп, за да блокира събирането на мита върху части, които компанията внася от Китай, пише Bloomberg.

Tesla е завела делото в Съда за международна търговия в Ню Йорк. Компанията настоява за заповед, която да обяви митата за незаконни и иска възстановяване на средствата с лихвите в размера, в който ги е платила.

Гигантът оспорва действията на търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър, който е посочен като обвиняем по делото.

Миналата година офисът на Лайтайзър отхвърли искането на Tesla да бъде освободена от 25-процентните мита върху произведени в Китай компютри и дисплеи, които използва в своя електромобил Model 3. По това време Tesla се оплака, че увеличените разходи заради митата ще нанесат икономически щети на бизнеса ѝ.

През 2018 г. компанията изчисли, че повишените мита върху частите от Китай ще намалят брутната ѝ печалба с 50 млн. долара през четвъртото тримесечие на същата година.

От офиса на Лайтхайзър не са отговорили веднага на запитването за коментар по случая.

Междувременно се появи информация, че компанията е преживяла срив на мрежата, който е оставил собствениците на електромобилите ѝ без възможност да се свържат с колите си през мобилното приложение на компанията. 

Потребителите са публикували стотици жалби на уебсайта DownDetector.com, в които посочват, че не могат да използват мобилните приложения или да се свържат с линиите за клиентска поддръжка. Един от хората твърди, че случайно е оставил ключовете си в колата, а сега не може да я отвори.

Стойността на акциите на Tesla се понижи с 9,7% до 383 долара след новините за проблема. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Никак няма да му е лесно на Мъск. General Motors и те влизат през задната врата от догодина. Пикапът на Lordstown подозрително ми прилича на F150, но с батерия и четири отделни ел. двигателя :)https://lordstownmotors.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Джентълменски му дават преднина защото е американец. Реално другите все още загряват и чакат старта на състезанието. Когато светне зелено и пазарат се отвори ще го задминат дори и да не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
тия дето си ги изброил сумарно не могат да стигнат обем като неговият ... :))) ... нито батерии , нито мрежа от зарядни , нито задвижване ... в едно си прав , дишат отзaд прахолякът ... :)))той с едно клипче в тубата прави повече гледаемост от една рекламна кампания на някой мастодонт ... :))) ... и в маркетинга не мож го стигнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Още ще пада. Сега разни трейдъри звънят ,че има бицепси и да се продава..... мастодонтите (mercedes,toyota,bmw, vw) дишат отзад ... и вече догонват самохвалкото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още