IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се сблъсква с нова сервизна акция заради своята система Autopilot

Концернът ще трябва да прегледа функциите на своите електромобили за самостоятелно придвижване през кръстовища

20:10 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla деактивира функция на своята система за подпомагане на водача, която позволява на превозните средства да се придвижват самостоятелно през кръстовища без да спират напълно, когато наоколо няма други автомобили или пешеходци, съобщава Bloomberg. 

Tesla пусна безжична софтуерна корекция след дискусии с американската Национална администрация за пътна безопасност (NHTSA). Концернът ще информира за това решение всички собственици на засегнатите електромобили.

Акцията се отнася до повече от 53 хил. превозни средства Model S и Model X, произведени съответно през 2016-2022 г. и 2017-2022 г., както и електромобили Model 3 и Model Y, произведени съответно през 2017-2022 г. и 2020-2022 г.

С това се отменя функцията, която Tesla добави през октомври към системата за подпомагане на водача. Опцията позволява на шофьора да избира между различни степени на приложението. Функцията дава възможност на превозното средство да следва други автомобили при спазване на по-малка дистанция, да извършва по-честа смяна на лентата и да спира, когато достигне кръстовище.

Според документи на NHTSA функцията позволява на електромобила също да преминава през кръстовище със скорост от около 10 км/ч, ако системата не открие други автомобили, пешеходци или велосипедисти наблизо.

Представители на регулатора са се срещнали със служители на Tesla на 10 и 19 януари, за да обсъдят особеностите на функцията. След консултации компанията е деактивирала тази опция на 20 януари.

„Преминаването през кръстовище без спиране на превозното средство може да увеличи риска от сблъсък“, изтъкват от NHTSA.

Въпреки че Tesla от години таксува водачите на своите електромобили за т.нар. система Autopilot, тя не предлага напълно автономно придвижване, а основните ѝ функции все още се тестват. По време на представянето на последния финансов отчет главеният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че опцията за автономно шофиране ще се превърне в най-важния източник на приходи за концерна с течение на времето.

През септември Tesla беше разкритикувана, след като направи безжична актуализация на софтуера за своите превозни средства, насочена към подобряване на начина, по който работи система за подпомагане на водача Autopilot при риск от сблъсък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още