Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Tesla се сблъсква с ново регулаторно разследване в САЩ заради катастрофа

Администрацията за безопасност на движението по пътищата разследва общо 35 инцидента с модели на Tesla, при които има 14 смъртни случаи

Tesla се сблъсква с ново регулаторно разследване в САЩ заради катастрофа

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският регулатор за пътна безопасност обяви, че е започнал разследване на фатална катастрофа с електромобил на компанията Tesla Inc. в Калифорния по-рано този месец, причинила смъртта на трима души. Според наличната информация по време на инцидента е била активна системата за подпомагане на водача на превозното средство, съобщава Ройтерс.

Автомобил Tesla Model S, произведен в началото на тази година, се блъска челно в строителна техника на път в Нюпорт Бийч миналата седмица. Инцидентът е един от общо 35, които Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) разследва, и които включват електромобили на Tesla, разполагащи със система за подпомагане на водача. 

Още по темата

Общо 14 души са починали в тези катастрофи.

NHTSA потвърди новото разследване на катастрофа с Tesla Model S на 12 май, при която загиват трима души в превозното средство, а други трима са ранени – работници, които се намират при строителната техника край пътя.

Полицията на Нюпорт Бийч отказа да сподели дали автомобилът Tesla е бил в режим Autopilot по време на катастрофата, посочвайки, че разследването продължава.

Системата Autopilot на Tesla и други подобни функции за подпомагане на водача, отменящи шофьорите в определени моменти, са подложени на засилен регулаторен контрол заради рисковете от катастрофа.

Tesla пише на своя уебсайт, че Autopilot предоставя помощ на водача, като позволява на превозните средства да управляват, ускоряват и спират автоматично, но „изисква активно наблюдение на водача и не прави превозното средство автономно“. NHTSA отбелязва, че няма автономни превозни средства на пазара, които биха позволили на шофьорите да отклонят вниманието си от пътната обстановка.

NHTSA изпраща специални екипи на мястото на катастрофите, които провеждат по над 100 щателни разследвания на инцидентите годишно, които могат да бъдат използвани за подобряване на автомобилната безопасност и на системите за подпомагане на водача.

От 35-те разследвания на катастрофи с участието на Tesla от 2016 г. насам, включващи такива системи, Autopilot е бил изключен в три от случаите.

NHTSA заяви в сряда, че през април е започнала друго разследване на катастрофа във Флорида, включваща Tesla Model X, произведен през 2016 г. В случая отново има съмнение за активирана система за подпомагане на водача.

През август регулаторът обяви, че е направил оценка на дефекти в Autopilot и е идентифицирал поне 12 катастрофи, включващи модели на Tesla и аварирали превозни средства. Това разследване продължава.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Volkswagen започва изграждането на фабрика за батерийни клетки в Залцгитер