IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla си подсигури земята в Шанхай за строежа на Gigafactory

Именно в Китай компанията планира да построи първия си международен завод

15:47 | 17.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla е сключила споразумение с шанхайското правителството за земя с площ 860 хил. кв.м, на която да построи първия си международен завод, наречен Gigafactory, съобщи компанията в социалните медии.

Договорът за земята бележи ключова стъпка за компанията и главния ѝ изпълнителен директор Илон Мъск в производството на автомобили на местно ниво в Китай, за да отговори на нуждите на бързо разрастващия се пазар. Ходът се реализира въпреки митата, наложени от Пекин върху американски стоки, които накараха Tesla да повиши цените на вносните си модели, коментира Ройтерс.

Tesla подписа дълго очакваната сделка с властите в Шанхай през юли за изграждането на първия си завод извън САЩ, който ще удвои обема на глобалното ѝ производство и ще е с годишен капацитет от 500 хил. автомобила.

Гарантирането на този обект в Шанхай за първата Gigafactory на Тesla извън САЩ е важен крайъгълен камък за това, което ще се превърне в следващия модерен, устойчив производствен обект“, каза Робин Тен, вицепрезидент по международните продажби в Tesla.

Компанията не обяви конкретната цена за мястото, но според Shanghai Bureau of Planning and Land Resources земя с площ 864 885 кв.м. е била продадена на търг за сумата от 973 млн. юана (140,51 млн. долара).

Tesla, която започна да наема служители за новата фабрика в Шанхай през август, по-рано заяви, че ще привлече капитал от азиатските дългови пазари, за да финансира строежа на завода, който ще струва около 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
по известен в маааалата като Импестора ! :):) а по темата, моля автора да разясин кво е имал в предвид с тАва изказване :Ходът се реализира въпреки митата, наложени от Пекин върху американски стоки.... Епа като се произвеждат у Китай, кви мита бе джурналя ? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
georgi_shum
преди 5 години
Забрави да кажеш, че Мъск е мошшшшеник, и че мазн.окосата императрица е най великия инвеститор в Юнивърса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Това е невъзможно! Тесла е тръгнала към фалита!хахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още