IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla спира работа в Шанхай и Берлин за планирано увеличаване на производството

Заради множество проблеми през второто тримесечие акциите на концерна изтриха 38% от стойността си – рекорден ценови спад на тримесечна база

16:56 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите на Tesla Inc. имат много материал, който да анализират след 4 юли: разочароващото тримесечие по отношение на доставките, рекордното производство, а сега и няколкоседмичен застой в два от заводите на компанията.

Производителят на електрически автомобили ще спре по-голямата част от дейността си, свързани с Model Y, в завода край Шанхай през първите две седмици на юли, след което ще прекрати и сглобяването на Model 3 за 20-дневен период от 18 юли, съобщава Bloomberg. 

Работата по надграждането на фабриката за увеличаване на производителността на двете превозни средства се очаква да приключи до началото на август, споделят източници, запознати с въпроса.

В понеделник TeslaMag информира, че заводът на автомобилния производител близо до Берлин ще прекъсне работа за две седмици от 11 юли. Сайтът съобщи, че Tesla иска да удвои производствения си темп от август.

Tesla не спомена тези планове по време на обявяването на данните за производство и доставки на 2 юли. Концернът предложи оптимистична линия - той е произвел повече превозни средства през юни от всеки предишен месец в историята си - като същевременно е доставил едва 254 695 електромобила през тримесечието, изоставайки от прогнозите на анализаторите.

„Относителната слабост“ на Tesla относно тримесечието беше очаквана, посочва в бележка до клиенти Филип Ушоа, анализатор в Jefferies. Според него коментарите на главния изпълнителен директор Илон Мъск, отнасящи се до новите заводи на компанията, в които той определя съоръженията като „пещи за пари“, предполагат, че свободният паричен поток на Tesla може да е бил засегнат от значителните прекъсвания на оборотния капитал.

тесла тесла

Най-големият удар върху представянето на Tesla през последното тримесечие дойде от продължилите няколко седмици строги коронавирусни мерки в Шанхай. Компанията положи усилия, за да отвори отново фабриката си там и да продължи да работи, като хиляди работници бяха принудени да живеят на работното място, за да поддържат работа.

Най-високо оцененият производител на автомобили в света отчита рекордни доставки за всяко тримесечие от третото на 2020 г. насам, лавирайки около предизвикателствата, свързани с пандемията и веригите на доставките, по-добре от повечето автомобилни компании.

Китай играе съществена роля в увеличаването на производството на Tesla. Заводът в Шанхай е създал почти половината от всички коли, които компанията е продала тази година.

„Фабриките на Tesla в Берлин и Остин губят милиарди долари в момента, защото имат тонове разходи и почти никаква продукция“, изтъква Мъск в разговор със собствениците на електромобили Tesla на 31 май.

Всички тези проблеми допринесоха за поевтиняването на акциите на Tesla с 38% през второто тримесечие – рекорден ценови спад на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още