IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla съкращава 7% от персонала си*

Мярката е част от усилието на компанията да намали разходите си

12:47 | 18.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Модел на Tesla в шоурум в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Модел на Tesla в шоурум в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Пионерът на пазара на електрически автомобили Tesla Inc. съкращава със 7% броя на служителите си на пълно работно време като част от усилията за намаляване на разходите, предава Bloomberg.

„Tesla ще трябва да осъществи тези съкращения, като същевременно увеличи производствения темп на Model 3 и  направи много подобрения в производствения инженеринг през следващите месеци", пояснява главният изпълнителен директор Илон Мъск пред служителите си във вътрешнофирмена кореспонденция.

„Подобренията в производствения дизайн и по-големият производствен обем са от решаващо значение за Tesla за постигането на икономии от мащаба, необходими за производството на стандартния Model 3 при цена от 35 000 долара, като все пак останем жизнеспособна компания", пише в документа.

„Както всички ние непосредствено изпитахме, миналата година беше най-голямото предизвикателство в историята на Tesla“, пише още Мъск в писмото.

През третото тримесечие автопроизводителят от Силициевата долина изненада пазара с печалба, а Мъск очаква компанията да е на печалба и през четвъртото тримесечие. В своето писмо главният изпълнителен директор пояснява, че според неодитираните резултати за последните три месеца на годината Tesla е реализирала по-ниска печалба от тази през третото тримесечие.

Съкращенията сега следват намаление на броя служители от 9% през юни, тъй като компанията тогава се стремеше да свие разходите си по време на периода, в който се опитваше да увеличи производството на Model 3 след месеци на забавяне. Компактният седан е залогът на Мъск, че Tesla може да се превърне от луксозен нишов играч в автомобилен производител, предлагащ по-достъпна кола на всички потребители.

Това усилие обаче е възпрепятствано от неспособността на Tesla да предложи автомобила на дългоочакваната цена от 35 000 долара. Най-евтината версия започва от 44 000 долара, след като Tesla понижи цените на всичките си автомобили с 2000 долара в началото на януари.

Едва преди седмица съкращения имаше в друга компания на Мъск - SpaceX. Организацията, която има 6000 служители, твърди, че ще трябва “да раздели пътя си” с някои от работниците си. Като причина за това тя посочва “необичайно трудни предизвикателства”.

* Актуализирано в 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Историята на твоя живот не ни интересува, дако беше учил. ... щеше и салам да ядеш. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Робите на 12 часов работен ден, купичка ориз и много кока-кола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още