IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla търси и полски служители за фабриката си в Германия

Планираното предприятие в Грюнхайде ще е само на около 60 километра от германско-полската граница

08:34 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тук ще се намира европейската фабрика на Tesla. <em>Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA</em></p>

Тук ще се намира европейската фабрика на Tesla. Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA

Еуфорията в Берлин и Бранденбург беше голяма, когато Илон Мъск обяви плановете си за завод на Tesla в района около германската столица. Търсените електромобили, произведени не къде да е, а точно от  Германия, това обещаваше хиляди работни места за берлинчани и бранденбургци само за няколко години.

Но при Tesla изборът на местоположението не е бил фокусиран само върху германските автомобилни инженери като възможни нови служители. Планираното предприятие в Грюнхайде ще е само на около 60 километра от германско-полската граница и американският автомобилен производител очевидно иска да използва това за набирането на служители от съседната страна, пише германският Die Welt. 

Първите обяви за работа на Tesla за фабриката в района на Берлин включват две позиции в отдела за човешки ресурси. „Координатор по набиране на персонал“ търсят хора на Мъск, който след това трябва да наема допълнителни служители. Кандидатите трябва да имат ключова квалификация: Трябва да говорят свободно не само немски и английски - но и полски. Други езици са добре дошли.

Районът Одер-Шпрее изчислява броя на мигрантите, „привлечени от Tesla“, на между 50 000 и 100 000 души. Производителят на автомобили очевидно не възнамерява да сключва колективно трудово споразумение, поне първоначално. Според министъра на икономическите въпроси на Бранденбург Йорг Щайнбах (SPD) компанията обаче остава „отворена за подхода“. 

Бъдещите служители трябва да бъдат подготвени за това. Останалите изисквания в обявите за работа са очаквани, наред с други неща, кандидатите трябва да имат „горещо желание да работят за най-готината компания на планетата" - това се отнася както за поляците, така и за германците.  

Междувременно пореден анализатор повиши очакванията си за цената на акциите на американския концерн. „Потенциалът за растеж на Tesla Inc. в Китай означава, че акциите са подценени дори след неотдавнашното им издигане до почти до 500 долара за брой“, твърдят анализатори от Piper Sandler Cos. докато повишиха целевата си цена с повече от 30%.

Piper вдигна целта си до 553 долара от предишните 423 долара, което я прави най-бичата прогноза сред тези, проследявани от Bloomberg. Акциите удвоиха стойността си през последните три месеца, като затвориха близо до рекордно ниво от 481,34 долара в четвъртък. Акциите достигнаха 498,80 долара по време на сесията в четвъртък, а пазарната капитализация достигна ниво над комбинираните стойности на конкурентните производители General Motors Co. и Ford Co.

Производителят на електрически превозни средства започна да доставя своите произведени в Китай седани Model 3 на местните клиенти през миналата седмица, година след направи първа копка на първата си фабрика извън САЩ. Продажбите на Tesla в Китай ще се удвоят до 225 000 автомобила през следващата година от 112 000 през 2020 г., изчислява Piper.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 0,3% до 483 долара в Ню Йорк в петък. Акцията добави 26% към стойността си през миналата година, докато S&P 500 нарасна с 29%.

Анализаторът на Wedbush Даниел Айвс заяви, че шансовете на компанията за Китай се оценяват на между 75 и 100 долара на акция и остават „основното гориво в двигателя за растеж“, заедно със „здравословното“ търсене на Model 3 в Европа.

„Бичият основен сценарий  за акциите остава 600 долара, тъй като вярваме, че способността на Tesla да увеличава производството и търсенето в ключовия китайски регион през 2020 г. ще бъде основен фактор за промяната в акциите“, пише Айвс в бележка.

През миналата година Tesla достави рекордните 367 500 автомобила в световен мащаб. Компанията е изправена пред силна конкуренция в Китай от BMW AG, Daimler AG и Volkswagen AG на Audi, което прави неясна възможността дали ще може да повтори успеха си в САЩ, казват от Piper. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Ако не намерят достатъчно градски служители, ще трябва да наемат и полски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още