IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla увеличи цената на продавания в Китай Model Y Performance с над 1500 долара

Компанията успява да се възстанови през август от проблемите няколко месеца преди това, отчитайки 50-процентен ръст при доставките за страната

11:18 | 11.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. увеличи цената на версията Performance на Model Y на пазара в Китай с 10 000 юана (1552 долара), става ясно от съобщение на концерна в Weibo.

Новата цена на превозното средство достига 387 900 юана, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на електромобили в света възстановява доставките си за Китай през август след проблемни няколко месеца на един от ключовите ѝ пазари. 

През миналия месец Tesla успява да достави 12 885 електромобила в Китай, което представлява 50-процентно увеличение спрямо данните за юли, когато доставките се свиха с 69 на сто.

Износът от фабриката на компанията в Шанхай също скача до 31 379 превозни средства, като повечето са предназначени за Европа, показват данни на Китайската асоциация на леките автомобили.

Въпреки възстановяването на доставките през август проблемите с недостига на чипове продължават да помрачават производствените операции на концерна. През август Tesla временно преустанови работата в част от своята гигафабрика в Шанхай поради затруднения при доставките.

Силната конкуренция при покупките на чипове удари редица индустрии през последната година, като пандемията от коронавирус увеличава както търсенето на електроника, така и прекъсванията по веригите на доставка. На фона на проблемите с полупроводниците, които сега се използват в компютрите на превозните средства, автомобилните производители в световен мащаб продължават да губят приходи, тъй като недостигът се отразява върху техните производствени операции.

Японският концерн Toyota Motor Corp., най-големият автомобилен производител в света, ще намали производството с 40% през септември в сравнение с предишните си планове, докато пионерът в Индия Maruti Suzuki India Ltd. предупреди, че производствените обемите вероятно ще спаднат до около 40% от обичайните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още