IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вдига цените на Model X и Model S в Китай

Търговската война намира отражение и в бизнеса с електромобили

16:48 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla повиши цената на колите си Model X и Model S с 20 хил. долара в Китай, твърди автомобилният уебсайт Electrek. Това прави Tesla един от първите американски играчи на пазара на автомобили, който вдига цените в зората на търговската война, предава Ройтерс.

Китай въведе ответни мита върху вноса на американски коли в отговор на хода на президента Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара.

Tesla разчита много на Китай, за да увеличи продажбите на електромобилите си и планира да изгради фабрика в страната, която също така е и най-големият автомобилен пазар в света.

През май компанията намали цената на Model X с 14 хил. долара в Китай, след като Пекин обяви огромно свиване на митата за вносни автомобили.

Китай носи около 17% от общите приходи на Tesla през 2017 г., а компанията е продала около 15 хил. коли в страната за година.

Цените на Model S и Model X са били увеличени през уикенда с до 150-250 хил. юана съответно (22 600 до 37 600 долара) в зависимост от модела, пише Electrek.

Tesla не е отговорила веднага на запитването за коментар от Ройтерс.

В четвъртък Ford Motor обяви, че няма да повишава цените на вносните си коли засега, включително и на високомаржовите луксозни модели Lincoln.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още