IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla владее автомобилния пазар на Норвегия през 2021 г.

Продажбите на електромобили нарастват с 48% в страната през миналата година

11:58 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на електрически автомобили в Норвегия са нараснали с 48 процента през миналата година, което гарантира, че почти две от всеки три нови превозни средства са захранвани от батерии, пише Ройтерс. На този пазар Tesla доминира при продажбите на електромобили. 

В стремежа си да стане първата държава, която спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2025 г., Норвегия, където добивът на петрол представлява значителна част от икономиката, освобождава изцяло електрическите превозни средства от данъци, наложени на модели, оборудвани с двигатели с вътрешно горене.

Пазарният дял на Tesla в Норвегия достига 11,5% от общия пазар на страната, като това е първият път, в който американският концерн заема лидерското място, изпреварвайки втория Volkswagen, чийто дял достига 9,4%.

В неделя (2 януари) Tesla записа рекордни тримесечни доставки, надминавайки пазарните очаквания въпреки проблемите с веригите на доставка. През четвъртото тримесечие компанията, водена от Илон Мъск, е доставила 308 600 електромобила, което е над 263 026 броя, очаквани от анализаторите. Доставките за периода октомври-декември са нараснали с около 70% спрямо година по-рано и са с около 30% по-високи спрямо рекордните през предходното тримесечие.

Tesla Model 3 е най-популярният електрически модел за годината в Норвегия, изпреварвайки хибридния RAV4 на Toyota, единствената кола сред първите 10 с двигател с вътрешно горене. Трети е изцяло електрическият SUV ID.4 на Volkswagen.

През 2020 г. продажбите на нови автомобили бяха доминирани от електромобилите, според статистика на пътната федерация OFV. Делът на електрическите модели достигна 54,3% от общите продажби, което беше световен рекорд. През 2019 г. техният дял беше 42,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Норвегия, където добивът на петрол представлява значителна част от икономиката, освобождава изцяло електрическите превозни средства от данъци, наложени на модели, оборудвани с двигатели с вътрешно горене.....Този петрол и той ли е зелен или за него по добре да не говорим...може би той се изпарява на друга планета и не замърсява природата за да може Норвегия да претендира че е изцяло зелена и всичко ще е само Тесла и вятър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още