IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla загуби 5 млрд. долара от капитализацията си за два дни

Компанията може би се е отказала да прави важен тест на спирачките, а анализатори се съмняват в устойчивостта на производството

08:44 | 04.07.18 г. 70
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През уикенда американският пионер на пазара на електрически автомобили Tesla триумфираше: малко преди поставения от самия него краен срок той обяви, че е направил 5000 броя от своя седан Model 3 за седмица. Така производствената цел бе постигната за първи път. Но след това стана ясно, че през последните дни производителят е отложил тестове за спирането на колата. При това става дума за т. нар. Brake and Roll тестове, писаха Business Insider и Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изглежда е наредил на инженерите си в завода на Tesla във Фримънт, Калифорния, да премахнат стандартния тест за спирачките от задачите, които Model 3 трябва да премине, за да се справи с производствената цел, става ясно от вътрешнифирмени документи, с които Business Insider разполага. Тестът очевидно е бил закрит в 3 часа сутринта на 26 юни, твърди източник, запознат с въпроса. Не е ясно защо този конкретен тест е бил спрян или за колко дълъг период. 

Според експерт от бранша тестът за спирачките е важна част от производствения процес на автомобили, който се провежда в последната фаза. Изпитването гарантира, че колелата на автомобила са съвършено подравнени и проверява спирачките и тяхната функция, като задвижва двигателя на автомобила до определени обороти в минута и наблюдава на диагностичните машини как колата реагира.

В изявление представителят на Tesla Дейв Арнолд каза пред Business Insider, че всяка кола преминава през "строги проверки на качеството", включително спирачни тестове.

По-рано обаче Tesla нарече тестовете за спирачките, които наскоро са били прекратени, „излишни“. Компанията заяви пред медиите:

„Всяка кола, която изграждаме, преминава през стриктни проверки на качеството и трябва да отговаря на строгите спецификации, включително на спирачните тестове. За да бъдем изключително ясни, ние караме всеки Model 3 на нашата тестова писта, за да проверим спирачките, въртящия момент, шума. Няма изключения".

Tesla промени и други процеси, за да ускори производството. Например, New York Times съобщава, че компанията е намалила броя на използваните точкови заваръчни шевове в каросерията на седана с около 300 броя, или около 6%. Каросерията все още има около 5000 заваръчни шевове, но инженерите са стигнали до извода, че около 300 са ненужни и са препрограмирали роботите, за да сглобяват стоманения корпус без тях.

След като новината за отпадането на теста стигна до медиите, акциите на Tesla отново поеха стремглаво надолу. Но това не бе всичко. Анализатор на CFRA Research изведнъж промени оценката си за книжата от „задръж“ на „продавай“, като поясни, че не вярва, че компанията ще успее да поддържа темпото на производство.

Твърденията на Teslа, че автомобилите от Model 3, произведени на покритата с палатка производствена линия, са със същото качество като тези, направени в завода, бяха поставени под съмнение от анализатора на Bernstein Тони Саконачи, който също така заяви, че резервациите за превозните средства изглеждат стабилни или са спаднали леко.

Въпреки че Tesla препотвърди прогнозата си за постигането на нетните приходи по американските счетоводни стандарти и положителни парични потоци през 3-то и 4-то тримесечие, ако компанията постигне тези цели, вероятно това ще се дължи на „еднократни икономии" или фактори на продуктовия микс,  като това няма да разреши проблема за дългосрочната рентабилност на Model 3 ", казва Саконачи в бележка до клиентите си. Той оценява акцията на Tesla на 265 долара.

Коментарите на Tesla за нетните резервации на седана пораждат загриженост за търсенето, заяви от своя страна анализаторът на Goldman Sachs Дейвид Тамеррино в бележка. 

Micron Micron

Акциите на Tesla се обезцениха със 7,2% в края на производствената сесия във вторник, което представлява най-големият спад от март насам. Двудневното понижение на книжата на компанията изтри повече от 5 млрд. долара от пазарната стойност на концерна, като го прати отново след General Motors по пазарна капитализация - за първи път от 25 юни, изчислява Bloomberg. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

66
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
то не че И след тази ти грешна прогноза ще спреш да пишеш абсурди по форума. Така че все тая е твоето мнение, поредния емигрант-мияч дето е решил да се прави на велик заради лъжливата анонимност от интернет !Сеир не може да гледаш, щото не може да си вдигнеш главата толкова високо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Същата статия я има и тук в ***. Така скоро акциите на Тесла ще започнат да потъват. кухао, събирайте парички със Сократус и купувайте акции на Тесла, че да ви гледаме сеира после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Както казах по-долу, за Тесла с голямата теслА:https://hicomm.bg/***/e-koli-na-vw-and-renault-skoro-mozhe-da-ni-vozyat-v-mrezha-za-spodeleno-ptuvane.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 5 години
като го затапихме по всички линии и наглеца почна да сменя темите ... ама кви били акциите, ама ква му била прическата на мъск, колко му бил бонуса ... почнаха да ги сравняват с нискокачествени баничарки и да лъже в техническите спецификации, все едно не можем и ние да ги прочетем в нета, хахахахах баси жалкаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 5 години
*** , много ***, жеков :):) ти му говориш за технологии, то си пее за акции ! Продължавай с глу.постите и скоро името ти ще стане единица за тъ.потия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Я, сега тука експертите да обяснят. Как акция на фолскваген е 2 пъти по - евтина от тази на Тесла? Щото като им гледам продажбите, производствените капацитети и финансовите отчети, някак си нещо много намирисват нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
И кое му е лошото на падането на цената на акциите!?! Надценени са от спекуланти! Тъкмо ще си купя пак като паднат още ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
Само от отварянето днес е загубила 4%Не четат български форум, да им обяснят видинските експерти колко ценни са акциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
В това време инвеститори, ентусиазирани от последния чутовен производствен прогрес до уж 5000 коли на седмица, свалиха цената до под 300 долара, спад спрямо 2 юли -17%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
както се разбрахме ***.нгал може да викаш само на майка си ! щото само ***.нгал не може да прочете българската версия, като френска ! :):)колко *** трябва да си зада мислиш че може да репортна френски сайт пред нашите, хахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още